Fontana ni presahnila

Nova dvojna številka revije za književnost in kulturo Fontana je na knjižne police prišla tudi s pomočjo zvestih bralk in bralcev, ki so se odzvali februarskemu klicu na pomoč uredništva. Tudi 53./54. številka prinaša obilico branja izpod peres uveljavljenih in uveljavljajočih se literatov.

KOPER > “Marsikdo velja za modrega le zato, ker zlepa nobene ne zine, je robantil William Shakespeare in bil zategadelj še bolj glasen. Ne verjamem, da je molk zlato in da tisti, ki molči, devetim odgovori. Če ne bi požrtvovalni sodelavci in ljubitelji Fontane pogumno 'jezikali' in na vse kriplje reševali revijo in jo obdržali pri življenju, bi klonila v boju zoper tiranijo nekulturnih brezbrižnežev in se osušila,” v uvodniku, naslovljenem Na (kulturno) zdravje slovenskemu narodu! piše gostujoči uvodničar Marko Pavliha.

“Mi se ne damo,” je na vprašanje, kako kaže Fontani v prihodnosti, odgovoril Danilo Japelj. “Prav danes sva se pogovarjala z Edelmanom Jurinčičem in ugotovila, da nima smisla 'molat'. Pripravili bomo vsaj še eno številko.”

Odgovorni urednik Danilo Japelj in literarni urednik Edelman Jurinčič, ki Fontano vodita že 27. leto, sta bila za to, da bi omogočila izid nove številke, primorana sprožiti akcijo zbiranja denarja v podporo reviji. Sredstev za kritje gmotnih stroškov je bilo iz leta v leto manj, podporo literarni reviji pa so bralci in sodelavci revije izrazili tudi pisno, zato tokratno številko sklepajo prav z izvlečki posameznih pisnih izjav podpornikov.

Nova številka, ki je izšla v 250 izvodih, na 170 straneh prinaša sedem proznih zapisov (med avtorji so tudi Maja Gal Štromar, Marjan Tomšič in Franjo Frančič) in poezijo 16 avtorjev, dva prevoda (Paolo Ruffilli v prevodu Jolke Milič in Desanka Maksimovič v prevodu Marte K. Kohn), razmišljanja šestih avtorjev (med njimi Bert Pribac o Alojzu Kocjančiču), poročilo o februarski akciji uredništva in v sklepu še aforizme Edija Furlaniča. Novo Fontano so minuli teden predstavili tudi na dobro obiskanem literarnem večeru v koprskem dijaškem domu, kjer so svoja besedila predstavili Vera Vezovnik, Julija Vrabec, Stojan Ržek in Miloš Ivančič, glasbeno pa je prireditev popestrila Marjetka Popovski.

MPG


Najbolj brano