Filmsko svarilo s Hrvaške

“Znanje ni blago!” “Denar v šolstvo, ne v vojsko!” “En svet - eno prizadevanje - Izobraževanje ni naprodaj!” Ti in drugi napisi so se 20. aprila 2009 pojavili na pročelju zagrebške filozofske fakultete, kjer se je začela več kot enomesečna okupacija, s katero so se študenti uprli uvedbi šolnin.

 Dokumentarni film Blokada  je poleg nagrade hrvaških filmskih kritikov prejela več mednarodnih nagrad Foto: Zvonimir Ferina
Dokumentarni film Blokada je poleg nagrade hrvaških filmskih kritikov prejela več mednarodnih nagrad Foto: Zvonimir Ferina

IZOLA> Režiser Igor Bezinović je dogajanje spremljal s kamero, iz posnetkov pa ustvaril svojevrsten angažirani dokumentarni film Blokada, ki ga danes ob 20.30 predstavljajo v kinu Odeon.

“Študentske demonstracije na Filozofski fakulteti v Zagrebu leta 2009 so imele jasen cilj: brezplačno visokošolsko izobraževanje za vse. Zasedba fakultete je trajala 34 dni, upor pa se je razširil na več kot 20 fakultet po vsej državi ter postal medijska tema številka ena na Hrvaškem,” so o filmu zapisali ustvarjalci, ki so kot aktivni soudeleženci protesta dogodke spremljali vse od navdušenih pripravljalnih sestankov, zasedb predavalnic, prekinitve vseh predavanj, do prve utrujenosti, medsebojnih nesoglasij in razočaranj. A boj ni končan, so prepričani, saj se njegovo sporočilo širi tudi z “okupacijo” kinodvoran doma in v tujini.

Režiser Igor Bezinović, leta 1983 rojen na Reki, ki je na zagrebški fakulteti za humanistiko in socialne študije diplomiral iz filozofije in sociologije, na zagrebški akademiji dramskih umetnosti pa še iz režije, si je poseben vpogled v dogajanje zagotovil že z dejstvom, da je bil eden izmed udeležencev. Zato je vidik, ki ga ponuja film, edinstven, neposreden, “insiderski”, predvsem pa razbremenjen za dokumentarce značilnih komentarjev, pogovorov ali pojasnjevanja avtorja v tako imenovanem “offu”. Pred gledalcem se odvija dinamično montirana na trenutke že kar ganljive zgodba boja, ki so ga podprli tudi profesorji, katerega končni dosežek epilog je bila vsaj ustavitev višanja šolnin.

V času, ko je komercializacija javnega visokega šolstva pereča problematika tudi pri nas, se dokumentarec v marsikaterem pogledu gleda kot svarilo s Hrvaške. Ena največjih dragocenosti, ki je nekakšna dediščina hrvaških protestov, pa je tudi Blokadna kuharica. Z natančnim popisom dogajanja in navodili, kako izpeljati tovrstno blokado, je na spletni strani dokumentarca dostopna v hrvaškem in angleškem jeziku. V slednjem je, naslovljena The occupation cookbook, izšla tudi v knjižni obliki in jo je moč kupiti tudi v spletni knjigarni Amazon. Marc Bousquet z univerze Santa Clara v uvodu pojasnjuje: “Okupacija šole ni, kakor bi jo radi predstavili korporativni mediji, nasilen prevzem. Okupacija šole je akcija tistih, ki so že njeni prebivalci (študentje, fakulteta in osebje) ter tistih, za katere šola obstaja. (Za javno ustanovo je to javnost.) Akcije, definirane kot okupacija javnih institucij, so torej v resnici ponovne okupacije, prenove in za javnost ponovna odprtja prostorov, ki so jih dolgo ugrabili in ukradli zasebni interesi bogastva in privilegijev.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano