Filmski arhiv Tarkovskega se vrača v Rusijo

Arhiv kultnega ruskega filmskega režiserja Andreja Tarkovskega se 26 let po njegovi smrti vrača v Rusijo. Arhiv je na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v Londonu v sredo za 1,5 milijona funtov (1,8 milijona evrov) odkupilo mesto Ivanovo. Razstaviti ga namerava v muzeju, posvečenem spominu na Tarkovskega.

Arhiv kultnega ruskega filmskega režiserja Andreja Tarkovskega se 26 let po njegovi smrti vrača v Rusijo
Arhiv kultnega ruskega filmskega režiserja Andreja Tarkovskega se 26 let po njegovi smrti vrača v Rusijo 

LONDON> Arhiv Andreja Tarkovskega so prodali za kar 15-krat višjo vsoto od predvidene, so sporočili iz avkcijske hiše. Zbrano gradivo se nanaša na obdobje med letoma 1967 in 1986.

Andrej Tarkovski (1932-1986) se je rodil v Zavrožju kot sin pesnika Arsenija Tarkovskega. Odraščal je v naselju umetnikov Peredelkino blizu Moskve. Študiral je na Visoki šoli za film v Moskvi.

Filme je ustvarjal kot izrazito subjektivne, pomensko zapletene, mračne in melanholične parabole o človekovem razmerju do preteklosti. Izrazno je bil pod vplivom ruskih simbolistov in nemških romantikov. V ZSSR je zaradi samosvojega sloga, ki ni bil v skladu z veljavno umetnostno doktrino, lahko posnel le šest filmov, ki so prišli na spored s precejšnjo zamudo. Od leta 1983 je živel in delal v tujini.

Njegovi pomembnejši filmi so Ivanovo otroštvo, Andrej Rubljev, Solaris, Stalker, Nostalgija in Žrtvovanje.

STA


Najbolj brano