Film, ki so ga snemali na lepe oči

Prejšnji teden je v Visokem v Bosni padla zadnja klapa novega slovenskega celovečernega filma Čefurji raus! scenarista in režiserja Gorana Vojnovića. Večino filma pa so v 32 snemalnih dneh posneli na ljubljanskih Fužinah.

Vlogo Marka je odigral  Benjamin Krnetić, njegovega očeta Radovana pa je upodobil Emir Hadžihafizbegović  Foto: Andraž Čok
Vlogo Marka je odigral Benjamin Krnetić, njegovega očeta Radovana pa je upodobil Emir Hadžihafizbegović  Foto: Andraž Čok

LJUBLJANA>Zadovoljen sem, da nam je uspelo končati snemanje po planu in brez prekinitev ter ohraniti pravo ustvarjalno vzdušje. Film-ski center nam je odobril 730.000 evrov, a prvi denar smo dobili šele pred kratkim. Film smo tako rekoč snemali na dolgove in na zaupanje. Mislim, da se je zdaj celotna ekipa oddahnila,” nam je na kratko razmere ob nastajanju filma predstavil režiser Goran Vojnović.

Po njegovih besedah bo film končan do pomladi, in prihodnje leto ga bodo predstavili na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, od koder naj bi začel svojo pot v kinematografe.

“To, da od januarja, ko smo začeli snemati film, do pred nekaj tedni nismo dobili denarja, je bil hud pritisk na ustvarjalce. V mislih nimam samo svojega žiro računa. Za kar nekaj ustvarjalcev je bil to že drugi film, ki so ga delali tako rekoč na lepe oči,“ nam je povedal direktor fotografije, Radovan Čok. Tudi razmere za snemanje so bile precej težke, saj so na Fužinah snemali v veliki vročini in zlasti ponoči. “Sicer pa sem zadovoljen, da nam je zamisel o realistični, skoraj dokumentarni fotografiji uspelo v celoti uresničiti. Snemali smo enostavno, z malo luči, s kamero na rami. Res je naporno z dvajsetimi kilogrami ves čas na ramenih, a smo s tem dosegli pristnost in avtentičnost,” je zadovoljen Čok.

Vojnovićeva literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, avtor Goran Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta.

Vojnović je ob sodelovanju legende jugoslovanskega filma Abdulaha Sidrana, scenarista kultnih filmov Emirja KusturiceSe spominjaš Dolly Bell in Oče na službenem potovanju pripravil scenarij, ki je dogodivščine sedemnajstletnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev prenesel na filmsko platno.

V filmu igrajo po večini naturščiki, glavno vlogo Marka je režiser zaupal Benjaminu Krnetiću, njegovega očeta Radovana pa igra Emir Hadžihafizbegović, eneden najbolj znanih sodobnih bosanskih filmskih igralcev.

Producent filma je Arsmedia, koproducenta sta Depo Sarajevo in Jadran film Zagreb, tehnične storitve je opravil Filmski studio Viba film, pokrovitelj filma je Mestna občina Ljubljana, sofinancer pa Slovenski filmski center.

MAJDA SUŠA


Najbolj brano