Film, ki vabi tudi z “osmico”

Jubilejni, 70. Beneški filmski festival je svoja vrata odprl minulo sredo, oči slovenske javnosti pa so posebej uprte v program Mednarodnega tedna kritike, v sklopu katerega bo moč navijati tudi za domače filmske ustvarjalce.

V Hiši Zoran v Benetkah so priredili tipično osmico, ki jo je moč večkrat videti tudi v filmu Zoran, moj nečak idiot
V Hiši Zoran v Benetkah so priredili tipično osmico, ki jo je moč večkrat videti tudi v filmu Zoran, moj nečak idiot  

BENETKE > Predvajali bodo filma Razredni sovražnik in Zoran il mio nipote scemo (Zoran, moj nečak idiot). Slednjega v Benetkah promovirajo na prav poseben način - z osmico in ponudbo lokalnih izdelkov.

Jutri bo v zgodnjih popoldanskih urah na Beneškem filmskem festivalu v sklopu 28. programa Mednarodnega tedna kritike premiero uprizorjen italijansko-slovenski celovečerec Zoran, il mio nipote scemo (Zoran, moj nečak idiot). Prvenec goriškega režiserja Mattea Oleotta (1977) so lani snemali na širšem območju Gorice, pa tudi v Sloveniji. Gre za “manjšinsko komedijo”, producent filma je bil Igor Prinčič iz goriške Transmedije, koproducenta pa Jan Cvitkovič in Miha Černec iz Staregare. Ob kopici italijanskih igralcev, med katerimi ima glavno vlogo Giuseppe Battiston, so nastopili tudi Rok Prašnikar, Marjuta Slamič, Ivo Barišič, Jan Cvitkovič, Mirela Kovačevič in Peter Musevski.

V istem sklopu bo na ogled tudi prvenec režiserja Roka BičkaRazredni sovražnik, v katerem ima glavno vlogo Igor Samobor. Omenjena filma sta bila poleg ostalih sedmih, ki jih bodo predvajali letos, izbrana med 400 prijavljenimi s celega sveta.

Ustvarjalci filma Zoran, il mio nipote scemo so za njegovo promocijo izbrali prav poseben način. V bližini prizorišča letošnjega, že 70. Beneškega filmskega festivala so najeli vilo in jo poimenovali Casa Zoran (Hiša Zoran). Ker so veliko filmskih kadrov posneli v “znamenitih” osmicah v obmejnem italijansko-slovenskem pasu, so Hišo Zoran spremenili v tradicionalno osmico, priljubljeno točko druženja različnih generacij s ponudbo tipičnih lokalnih proizvodov Furlanije Julijske krajine. Poleg domačega sira, suhih salam in žganja je v ospredju žlahtna kapljica, tudi tista, ki naj bi jo pridelal režiser Matteo Oleotto. Po njegovih besedah naj bi se za tovrstno obliko promocije odločili tudi zato, da bi z izkupičkom od prodanih izdelkov poplačali še zadnje stroške filma. Sicer pa je namen postavitve osmice tudi spoznavanje tradicije severo-vzhodnega dela Italije. Jutri po projekciji filma bo v Hiši Zoran še posebej veselo, zapel bo tudi goriški pevski zbor, ki v filmu poje vinsko himno.

Sicer pa je že sedemdeseta Mostra, ki velja za najstarejši filmski festival na svetu, zaznamovana s sodelovanjem sedemdesetih filmarjev z vseh koncev sveta, ki so na festivalu v Benetkah že bili nagrajeni. Na povabilo organizatorjev so posneli mikrofilme na temo prihodnosti kinematografije, dolge od 60 do 90 sekund, ki jih prikazujejo ves čas festivala.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano