Figura kot izpovedni medij

Štiriletni projekt izolske galerije Insula, posvečen figuralni podobi v slikarstvu domačih ustvarjalcev, se izteka z razstavo One Way Aleksija Kobala, ki je na ogled še danes.

 ... in zrcalne slike, ki so zaznamovale prejšnje ustvarjalno obdobje  Foto: Maja Pertič Gombač
... in zrcalne slike, ki so zaznamovale prejšnje ustvarjalno obdobje  Foto: Maja Pertič Gombač

IZOLA > V izolski galeriji Insula sta v postavitvi One Waypredstavljeni dve ustvarjalni obdobji Aleksija Kobala, ki ju tako ali drugače povezuje figuralika. Ta je bila tudi rdeča nit štiriletnega projekta galerije Insula, ki je vsako leto predstavila nekaj primorskih ustvarjalcev, zavezanih figuri.

“S to razstavo zaključujemo štiriletni projekt Figuralna podoba. Gre za avtorje, ki delujejo v zadnjih dveh desetletjih v našem okolju in so vezani na figuralno podobo. Zdi se mi, da je to področje tipično za naš prostor. Živko Marušič, Erik Lovko, Rajko Apollonio, so denimo avtorji, ki so bili med seboj povezani in delovali v polju figuralike, ki pa je zelo širok pojem, kar potrjuje tudi ta razstava,” pravi Dejan Mehmedovič, pobudnik in kustos razstave ter vodja galerije. Aleksij Kobal, ki že leta živi in ustvarja v Ljubljani, po Mehmedovičevem mnenju ohranja figuralnost, ki jo je prinesel s seboj iz primorskega prostora.

“Kobalova najnovejša dela, ki so bila v širšem obsegu že predstavljena v Monfortu, pri nas pa so manjši formati, zelo neposredno nagovarjajo s figuro. A zanj je značilno, da s svojim delom ni nikoli povsem zadovoljen, zato v tem polju eksperimentira in tako je prišel tudi do zrcal, objektov-slik, ki prav tako v sebi nosijo svojevrstno figuralnost. V preteklosti je delal tudi krožne slike, prešel je v objekte slike, katerega vrhunec je po mojem mnenju Prešnica, a njegova ustvarjalnost ves čas temelji na figuralnosti. Figura je njegov izpovedni medij,” poudarja kustos, ki že pripravlja naslednji štiriletni projekt. Tudi ta bo v svoji srži ohranjal figuro, a bo ta najbrž tematsko zamejena. MPG


Najbolj brano