Festivala Kluže letos ne bo

Tudi enajstletna zgodovina Festivala Kluže ni bila letos dovolj tehtna, da bi se tradicija festivala nadaljevala in da bi, tako kot vedno do sedaj, v sodelovanju med Občino Bovec in Kulturnim društvom B-51, realizirali Festival Kluže, so sporočili organizatorji.

Utrinek iz minulih edicij Festivala Kluže Foto: Neva Blazetič
Utrinek iz minulih edicij Festivala Kluže Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Župan Občine Bovec Siniša Germovšek je v izjavi za javnost zapisal, da se v občini iz finančnih razlogov niso odločili za podporo Festivalu Kluže. Obenem je večletna programska podpora društvu B-51 s strani Ministrstva za kulturo RS za leto 2012 in 2013 zmanjšana in jim ne dovoljuje, da bi prevzeli celotno programsko in poslovno realizacijo festivala. Lani so ob minimalni podpori Občine Bovec uspeli narediti precej krajšo obliko festivala Kluže, letos brez kakršnekoli podpore Občine Bovec pa je tudi slednje popolnoma nemogoče.

“Ne glede na odločitev občine in upoštevanja objektivnih finančnih razlogov je sama prekinitev dolgoletnega festivala žalostna podoba celotne situacije v domači kulturi in vsesplošnega odnosa do tega področja, ki naj bi bilo izjemno pomembno za majne države in narode znotraj Evrope. To pušča dodatno grenkobo nad trenutno današnjo situacijo in nasploh odnosa do pomena kulture v domačem prostoru,” so še sporočili organizatorji.

Kljub temu razmišljajo, da bi v prihodnjih letih nadaljevali s festivalom, v upanju pridobitve evropskega denarja, večjega posluha Občine Bovec in razvoja kulturne zavesti v celotni državi.

NR


Najbolj brano