Festival bo iskal evropski denar

Čeprav je v zapletenih finančnih okoliščinah grozilo, da 11. Festivala Kluže ne bodo mogli izpeljati, so organizatorji, društvo B-51 in bovška občina s pomočjo ministrstva za kulturo, zbrali denar za pet predstav, ki se bodo zvrstile od petka do nedelje.

Festival Kluže bodo odprli z dramo Kobarid 38 - Kronika atentata Foto: Agnese Divo
Festival Kluže bodo odprli z dramo Kobarid 38 - Kronika atentata Foto: Agnese Divo

BOVEC, KLUŽE >“Čeprav okrnjen, festival Kluže ohranja programski koncept z reprezentančno gledališko predstavo, programom za otroke in glasbenim dogodkom,” je v zahtevnih okoliščinah vendarle zadovoljen direktor Kulturnega društva B-51 in Festivala KlužeDamir Domitrović Kos. Kot poudarja, tudi festival Kluže razkriva ne le splošno pomanjkanje denarja, temveč vsesplošno krizo duha.

“Festival smo 'rešili' v trenutku, ko smo na občini preklicali prvotno odločitev, da letos denarno ne moremo sodelovati. Našli smo 3500 evrov, prav toliko dodaja ministrstvo za kulturo. Občina zagotavlja tehnično podporo, pomaga pri nočitvah in z nadomestno lokacijo v primeru dežja v Kulturnem domu,” pojasnjuje župan Siniša Germovšek. V prihodnje upa na dodatne, evropske vire denarja, ker občina večjih obremenitev s festivalom ne bo zmogla. Letošnji proračun znaša 9500 evrov, v preteklosti je dosegal 35.000 evrov za povprečno 15 predstav. Minula leta je občina pomagala celo z 20.000 evri.

Ohranjanje festivala je pomembno zaradi obogatitve ponudbe za domačine in turiste, ima izobraževalno poslanstvo. “Pa tudi zato, da bomo v prihodnje lahko kandidirali za podporo EU. Festival se je po desetih letih namreč dokazal, z vsemi referencami je zrel za kandidaturo. Pri tem se bomo povezovali s podobnimi festivali po Evropi,” napoveduje Kos.

V petek ob 20.30 bodo v trdnjavi Kluže, v primeru dežja pa v Kulturnem domu, festival odprli z dramo Dušana Jelinčiča Kobarid 38 - Kronika atentata v izvedbi Stalnega slovenskega gledališča iz Trsta. “Ker gre za tematiko, ki se nanaša na Posočje, pričakujemo dober obisk. Umetniški dogodek bo s slavnostnim nagovorom dopolnil častni gost Boris Pahor, napoveduje Kos.

Snov drame je neizvedeni atentat na Benita Mussolinija ob njegovem obisku Posočja 20. septembra 1938. Ko bi ducejeva limuzina pripeljala v Kobarid, bi moral tigrovec Franc Kavs pristopiti k njej, aktivirati bombo in se razstreliti skupaj z italijanskim voditeljem. Do tega pa ni prišlo.

Zakaj se je Kavs premislil? Ni hotel žrtvovati nedolžnih otrok na osrednjem trgu v Kobaridu? Mu je bilo nenadoma žal življenja? Je bilo odločilno dejstvo to, da je njegova mačeha zadnji trenutek odkrila nakano? Je mogoče v načrt posegla angleška varnostna služba, ki je atentat odsvetovala? Resnica bo po vsej verjetnosti ostala skrivnost in namen drame ni odgovoriti na vsa odprta vprašanja, temveč postaviti v jasnejšo luč duh časa, predvsem namene, ideologijo in like organizacije, ki je poleg znanstvene vredna tudi literarne obdelave.

Jelinčič je želel “prikazati dilemo o junaštvu in žrtvovanju za domovino, opisati zgodbo velikega idealizma, moralni in človeški vidik nekega upora, ki ga še danes nekateri označujejo za terorističnega in mu tako odtegujejo pomen in etični naboj”.

V soboto ob 11. uri bodo v trdnjavi Kluže zlasti otroke razveselili s festivalsko klovnjado Takšnega cirkusa pa še ne v produkciji ljubljanskega Zavoda Bufeto, edine profesionalne ustanove pri nas, ki goji in razvija klovnovsko gledališče, torej sintezo klovnijade, cirkusa in gledališča. V nedeljo ob 11. uri se bodo na prizorišču v trdnjavi predstavili še z Mini cirkusom Bufeto.

V nedeljo zvečer ob 20.30 uri se bo na bovškem trgu z branjem poezije Srečka Kosovela predstavila skupina mladih. Projekt, ki je še v nastajanju, spada v produkcijo Kulturnega društva B-51. Predstava Vzklik za človečanstvo je proslava etičnih vrednot, človeka, umetnika. Izhaja iz Kosovelove misli, poezije in proze, ki se neposredno nanašajo na aktualno dogajanje v Evropi in po svetu.

Festival bodo strnili v nedeljo ob 21. uri z nastopom tria Vasko Atanasovski na bovškem trgu. Zasedbo sestavljata še Dejan Lapanja in Marjan Stanič. Mednarodno uveljavljeni slovenski glasbeniki bodo predstavili nov album Come to Me.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano