Festival Revija v reviji v Škocjanu, Sežani, Trstu in Ljubljani

Pod okriljem založbe KUD Apokalipsa bo med 27. in 30. septembrom v Škocjanu, Sežani, Trstu in Ljubljani 9. mednarodni festival Revija v reviji. V sklopu festivala bodo literarni, glasbeni in filmski večeri, revialno-knjižni sejem v Trstu, različne okrogle mize, pogovori in delovna srečanja.

Eden od koordinatorjev festivala Revija v reviji Primož Repar Foto: Andraž Gombač
Eden od koordinatorjev festivala Revija v reviji Primož Repar Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA> Letošnjega festivala se bo, podobno kot prejšnja leta, udeležilo približno 70 urednikov, pisateljev, pesnikov in drugih kulturnih ustvarjalcev iz 12 držav. Na festivalu bodo predstavili 23 različnih izdaj, ki so nastale v okviru mednarodnega projekta Revija v reviji v zadnjem letu, eno knjižno izdajo pa bodo razkrili na samem festivalu, so sporočili iz KUD Apokalipsa.

Prvo mednarodno branje bo 27. septembra v Škocjanu. Drugi dan srečanja bo deloma v Škocjanu in deloma v Sežani. Dopoldne bo na vrsti delovno srečanje s predstavitvijo novih izdaj v projektu Revija v reviji, med popoldanskimi dogodki pa velja izpostaviti omizje na temo Asimetrije v Evropi - priložnost in izziv ali tveganje in nevarnost? ter odprtje razstave Češki kras v Kosovelovem domu v Sežani.

Skrite povezave med Češko in Slovenijo

Razstava na poseben način odkriva nekatere doslej bolj ali manj skrite povezave Češke s Slovenijo. Predstavlja historično mesto Beroun pri Pragi, ki je središče Češkega krasa. Še tesnejša vez pa je sloviti glasbenik Vaclav Talich, eden največjih evropskih dirigentov, ki je v letih 1908-1912 deloval v Ljubljani in velja za ustanovitelja sodobne Slovenske filharmonije, saj orkester šele od takrat deluje pod tem imenom. Z ženo pianistko Vido Prelesnik iz Ljubljane je živel in je pokopan v Berounu.

Drugo mednarodno branje bo obogatila glasbena spremljava češke zasedbe Krraakkk. Sledila bo predstavitev Antologije srbske najkrajše proze Zrnca v slovenščini, večer pa bo sklenil koncert slovenske zasedbe Brencl banda.

Rdeča nit v Trstu bo Srečko Kosovel

Tretji dan srečanja bodo udeleženci festivala preživeli v Trstu, kjer bo v Kavarni San Marco letos že drugič organiziran revialno-knjižni sejem, v sklopu katerega se bodo vrstile predstavitve, izmenjave, prodaja in drugi dogodki. Rdeča nit letošnje izdaje bo, kot je povedal eden od koordinatorjev projekta Primož Repar, Srečko Kosovel. Tako bodo popoldne predstavili Kosovela v italijanščini in drugih jezikih. V Kavarni San Marco bo v okviru sejma tudi zaključno mednarodno branje. Za glasbeni del bo poskrbela slovenska zasedba Jararaja.

Nedeljsko dogajanje se bo začelo v Škocjanu in zaključilo v Ljubljani, kjer bodo zvečer v hostlu Celica razglasili rezultate 14. mednarodnega haiku natečaja KUD Apokalipsa. Sodelovalo je 197 avtoric in avtorjev iz 20 držav s skupno 1072 haikuji. Večer se bo zaključil s koncertom slovenske zasedbe Horda grdih.

Avtorja v fokusu sta letos Mila Haugova in Ljubomir Djurković. Haugova se je rodila v Budimpešti in odrasla na Slovaškem. Prvenec je izdala 1980, doslej pa je objavila 14 pesniških zbirk. Je najbolj prevajana avtorica iz slovaščine. V zbirki Fraktal je leta 2003 v prevodu Alenke Šalej pri KUD Apokalipsa izšla njena knjiga Alfa.

Ljubomir Djurković se je rodil v Cetinju. Izdal je pesniški zbirki Polifemov plač (1982) in Poslovi i dani (1988). Napisal je šest dramskih tekstov, ki so bili objavljeni in predvajani v gledališčih, na televiziji in radiu. Kot dramatik je v Sloveniji že znan, tokrat pa se bo prvič predstavil kot pesnik.

STA


Najbolj brano