Festival, ki je prerasel Mediteran

Z današnjo delavnico folklornih plesov se v Piranu začenja 11. Mednarodni folklorni festival Mediterana - MIFF 2013, na katerem se bo do nedelje - tudi v Kopru in Portorožu - predstavilo enajst domačih in tujih folklornih skupin.

11. Mednarodni folklorni festival Mediterana bo od danes so nedelje gostil enajst skupin Foto: Boris Šušmak
11. Mednarodni folklorni festival Mediterana bo od danes so nedelje gostil enajst skupin Foto: Boris Šušmak

PIRAN, KOPER > Na festivalu, ki ga že enajsto leto pripravlja piransko folklorno društvo Val v tesnem sodelovanju s piransko Zvezo kulturnih društev Karol Pahor, se bo v Piranu, Kopru in Portorožu predstavilo enajst folklornih skupin iz Turčije, Bolgarije, Grčije, Madžarske, Češke, Slovenije in celo iz Mehike.

MIFF bo nocoj ob 20. uri na piranskem Trgu 1. maja ponudil delavnico folklornih plesov, na kateri bodo skupine druga drugo, a tudi mimoidoče učile tradicionalnih folklornih plesov posameznih držav. Jutri ob 21. uri bodo skupine zaplesale v koprski Taverni, v petek in soboto ob isti uri pa na Tartinijevem trgu v Piranu. Glavni večer, poimenovan MIFF Zlati večer, bo tudi letos v nedeljo zvečer, ko se bo dogajanje ob 21. uri preselilo v amfiteater portoroškega Avditorija.

Borut Luša, vodja festivala, na katere je skupaj z letošnjimi nastopilo že sto folklornih skupin, se začetkov pred enajstimi leti spominja z navdušenjem, ki dogajanje zaznamuje še danes. “S folklorno skupino Val smo sodelovali na več mednarodnih festivalih, tako sem pomislil, da bi bilo lepo podoben festival gostiti tudi pri nas. Naš istrski prostor namreč takrat ni imel večjega folklornega festivala in še danes je Miff, ki smo ga nekaj let prirejali tudi v sodelovanju z umaškim folklornim društvom, tukajšnji osrednji festival. Tudi v siceršnjem slovenskem prostoru je Miff drugi največji festival takoj za Folkartom, ki deluje v okviru festivala Lent, aima precej večji proračun,” pojasnjuje vodja festivala, ki bo v navezi z mariborskim Folkartom letos v Piran pripeljal otroško mehiško folklorno skupino Ballet folklorico Santa Anita. Skupina se bo po nastopu na Lentu ustavila v Istri, svojo turnejo pa nadaljevala v Rimu.

“Ko sem prišel z zamislijo o festivalu pred dobrim desetletjem na piransko občino, so jo takoj podprli in tako je še danes - brez njene podpore Miffa ne bi mogli izpeljati. Prvič so nastopile zgolj štiri skupine, poleg naših še skupini iz Žminja in Pazina. Odziv občinstva pa je bil tako dober, da je odtlej festival zgolj še rasel in danes se nam skupine kar same javljajo, tako da tem pogledu težko govorimo o recesiji,” poudarja Luša, ki je navdušen nad vsakoletnim odzivom občinstva. Med obiskovalci - presenetljivo - v večini niso turisti, ampak domačini, za katere je festival z obilico užitkov ob mavrici noš, ritmov, melosov, kostumov in plesov pomembna poletna stalnica. “Želel bi si zgolj nekaj več podpore turističnega gospodarstva, hotelirjev, ki sicer pridno delijo naše letake, a čeprav soustvarjamo tukajšnjo ponudbo, nam ne pridejo naproti pri pomoči za namestitve nastopajočih,” še pove Luša. Tudi sam je član folklorne skupine Val, katere predani plesalke in plesalci poganjajo festival z veliko strasti in veselja, saj petdnevno dogajanje temelji povsem na prostovoljnem delu, zato ohranja proste vstope.

Festival je med drugim tudi prerasel svojo mediteransko naravnanost, vendar Mediteran, kot poklon prostoru, v katerem domuje, ostaja v imenu. Luša se pošali, da bi lahko kratica Miff po predlogu njegovega prijatelja pomenila tudi “My Istrian Favourite Festival” (moj najljubši istrski festival).

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano