Evrovizijsko kuhinjo bo spremljalo 125 milijonov gledalcev

Pesem za Evrovizijo, šov poln glamurja, v skoraj šestih desetletjih ni izgubil svoje popularnosti, kar dokazuje 125 milijonov gledalcev z vsega sveta. Glas, stas ali karizmatičnost nastopajočih, spevnost skladbe ter spektakel ostajajo glavni aduti tekmovanja ob sosedskem glasovanju in siceršnji “kuhinji”.

“Vsekakor upam, da se bom uvrstila v finale, saj smo na tem projektu zelo trdo delali in verjamem, da je odlično pripravljen,” je poudarila Hannah pred odhodom na Eurosong Foto: Klemen Razinger
“Vsekakor upam, da se bom uvrstila v finale, saj smo na tem projektu zelo trdo delali in verjamem, da je odlično pripravljen,” je poudarila Hannah pred odhodom na Eurosong Foto: Klemen Razinger

MALMÖ> Evrovizija, ki si jo je leta 1956 zamislil EBU (European Broadcatsing Union), danes združuje vrsto evropskih in neevropskih držav. Na prvem tekmovanju, ki je potekalo maja 1956 v švicarskem Luganu, se je predstavilo sedem držav, vsaka s po dvema skladbama. V okviru današnjega EBU, ki na severozahodu meji na Gruzijo, na severu na Rusijo, na jugu na Iran ter na zahodu na Armenijo, se je leta 2008 in 2011 na Eurosongu predstavilo rekordnih 43 držav.

Vsako leto se že pred tekmovanjem pojavljajo ugibanja o zmagi. Po anketi Who will win the Eurosong 2013, ki so jo v začetku maja na podlagi približno 10.000 glasov izvedli na spletni strani wiwiblogs.com, so favoritinje Srbija, Ukrajina in Danska, ki jim sledijo Romunija, Nizozemska, Belorusija, Norveška in Nemčija. Če pa bi bi obveljale evrovizijske stavnice s konca tedna v novinarskem središču v Malmö areni, pa bi zmagala Danska, sledile bi Rusija, Irska, Nizozemska in Belorusija. Slovenske predstavnice ameriških korenin ni na stavnicah, jo pa med drugim obožujejo srbske predstavnice Moje 3. Hannah je dejala, da je nekaj pesmi zelo dobrih, vendar verjame, da se bo dobro odrezala tudi sama. “Vsekakor upam, da se bom uvrstila v finale, saj smo na tem projektu zelo trdo delali in verjamem, da je odlično pripravljen,” je poudarila pred odhodom na Eurosong.

Letos se bo po lanski zmagi Švedinje Loreen s skladbo Euphoria v švedskem mestu Malmö za zmago na 58. tekmovanju potegovalo 39 držav. Zaradi velikega števila nastopajočih so tekmovanje tudi letos razdelili na dva predizbora in veliki finale.

Na prvem predizboru, ki bo v torek, 14. maja, bo nastopilo 16 držav, v drugem, 16. maja, pa 17. Slovenska predstavnica, pevka Hannah bo skladbo Straight into Love kot tretja nastopila v prvem delu prvega predizbora. V prvi del so se skupaj z njo po žrebu uvrstile Danska, Hrvaška, Ukrajina, Nizozemska, Avstrija, Estonija in Rusija. V prvem predizboru bo mogoče prisluhniti še skladbam iz Litve, Srbije, Irske, Belorusije, Cipra, Črne gore, Belgije in Moldavije.

V drugem predizboru bodo v prvem delu nastopili predstavniki Latvije, Azerbajdžana, Malte, Islandije, San Marina, Makedonije, Finske in Bolgarije. V drugem delu pa se bodo predstavili Izrael, Norveška, Albanija, Madžarska, Švica, Gruzija, Grčija, Armenija in Romunija.

Letos na tekmovanju ne bodo sodelovale Bosna in Hercegovina, Portugalska, Slovaška in Turčija. Prve tri so za odpoved sodelovanja navedle finančne razloge. Ponovno pa se je prijavila Armenija, ki je lani odstopila od izbora v sosednjem Azerbajdžanu.

Če bo Hannah sreča mila, se bo uvrstila v finale, ki bo v soboto, 18. maja. Poleg “velikih pet” Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije, Italije in države gostiteljice Švedske se bo v finalni izbor iz vsakega predizbora uvrstilo po deset najboljših predstavnikov. Voditeljica vseh treh večerov bo komičarka in televizijska voditeljica Petra Mede.

STA


Najbolj brano