• Jazz Punt Big Band s pevko Tanjo Sedmak iz Tolmina
  Jazz Punt Big Band s pevko Tanjo Sedmak iz Tolmina
 • Big Band RTV Slovenija
  Big Band RTV Slovenija
  Foto: Maja Pertič Gombač
 • Pogled na prizorišče MareziJazza
  Pogled na prizorišče MareziJazza
  Foto: Maja Pertič Gombač

Enormne doze mladega jazza

ponedeljek, 4. julij 2011, 12:02

Srečanje big bandov in drugih jazzovskih zasedb, ki so ga 1. in 2. julija pripravili v Marezigah nad Koprom, je letos bilo že sedmo. Iz skromne prireditve je zrasel obetaven in ambiciozen projekt s prepoznavno poanto - na enem mestu združiti najvidnejše jazzovske orkestre ter jih nekako soočiti med sabo in prijazno rangirati po kakovosti in duši.

MAREZIGE > Izvirna ideja se je prijela do te mere, da po mnenju podpisanega presega okvir zgolj muzicirajočega vikenda, temveč bi lahko postala pravi festival. Seveda bi to pomenilo tudi spremembo koncepta, ki se vrti okrog formule “prijetno z okusnim”.

Trenutno se namreč zelo uglašeno družita zabava z vrčkom piva in kulinaričnimi dobrotami ter nastop glasbenikov na nekoliko premajhnem odru, glede na veliko število nastopajočih pa bi festival lahko trajal vsaj tri dni. Kakorkoli, jazz, ki ga ustvarjajo “velike bande”, ima dovolj svojskih komponent, da brez težav zaživi tako na veselici kot v akademskem okolju, kajti polnokrvnost tovrstnega zvoka zmaguje nad vsemi ovirami.

Prvi večer tudi neverjetno hladen veter, ki je preizkušal improvizatorske sposobnosti glasbenikov, ko jim je samovoljno obračal liste in hotel igrati po svoje, ni preprečil vedrega razpoloženja. V petek se je najprej predstavila domača zasedba Big Band Hrošči, nadaljevali so tolminski Jazz Punt Big Band, ki deluje od leta 2005 in ima za sabo že nekaj odmevnih nastopov doma in v tujini, The Tzar Blues Band je poskrbel za nekakšen bluesovski break, vzdušje pa je na profesionalno raven povzdignil Big Band RTV Slovenija s svojim udarnim in homogenim zvokom in fenomenalnimi solisti. Tu bi se večer sicer lahko zaokrožil, toda novo dozo mladosti in neukročene ustvarjalnosti je med publiko v nadaljevanju vlil Big Band Dom z dirigentom Bracom Doblekarjem in zelo nadarjeno pevko Nino Strnad.

Ena najobetavnejših zasedb je popolnoma prevzela prisotne. Ninin vokal, ki mu ne manjka suverenosti, gibkosti in krasnih barvnih nians, je poslušalce dobesedno očaral. Nastop za njimi je bil težka naloga, pripadal pa je kvartetu The Open Trio, ki je v nonšalantnih zamahih fusion jazza na funky podlagi nekoliko stabiliziral ozračje, mu povrnil brezvetrje in resnobnost, če malce karikiramo, všečno, vendar s premalo “refoška”. Večer sta sklenila Big band Cerknica - BBC in Tvrdokorne Mrlje.

V soboto so se prvi predstavili glasbeniki iz Idrije. Jazz in ti Big Band je glede na ustanovitev pred dvema letoma dokaj mlada zasedba, ki pa je resno zastavila svoje cilje, podobno kot Big Band Vox iz Velenja, s katero Velenjčani želijo obuditi jazzovsko sceno v mestu. V nadaljevanju je pod taktirko flavtistke Gordane Buh nastopil Špičkuc Orchestra, ki je gostil dve mladi vokalistki, vrhunec večera pa je bil nedvomno nastop Lovro Ravbar Quarteta.

Ravbar je saksofonist, za katerega se zdi, da je odkril svojo jazzovsko formulo. Kvartet je demonstriral pravo erupcijo čistega zvoka. Srknili smo šilce močne doze “freeja”, ki je sicer kričal po dodatkih in nadaljevanju, toda festivalski tajming je neusmiljeno terjal nadaljevanje, najprej nastop Wonderfull big banda iz Logatca. Rosno mlada zasedba je simpatična v vseh pogledih, z atraktivnim repertoarjem pa hitro navduši poslušalce. Bili so lep uvod v finale, kjer so se do zgodnjih jutranjih ur zvrstili še Big Band Nova iz Nove Gorice, Big Band Vrhnika, Big Band Krško in Trio Oni, ki so letos pritisnili piko MareziJazzu.

JOŽE ŠTUCIN


Povej naprej: