Echos - za še bolj poglobljeno čezmejno sodelovanje

Kulturne ustanove ob slovensko-italijanski meji bodo s projektom Echos - Čezmejni odmevi še poglobile sodelovanje na področju glasbe. To poletje bodo skupaj pripravile številne koncerte mladih ter že uveljavljenih glasbenikov, ki bodo povezani v čezmejni glasbeni festival Echos 2013.

Predstavniki projekta Echos Foto: Klavdija Figelj
Predstavniki projekta Echos Foto: Klavdija Figelj

NOVA GORICA > Prvi čezmejni glasbeni festival, ki spodbuja nove oblike sodelovanja na kulturnem področju med Slovenijo in deželo Furlanijo-Julijsko krajino (FJK), prinaša 14 koncertov. Osem jih bodo izvedli v Sloveniji, šest pa na italijanski strani.

Vsi koncerti brezplačni

Vsi koncerti bodo brezplačni. Na njih bodo nastopile nekatere priznane slovenske in italijanske glasbene skupine ter čezmejne komorne zasedbe, ki so se oblikovale na glasbenem kampusu, ki je v začetku maja potekal v Gorici. Udeležilo se ga je 14 mladih italijanskih in slovenskih glasbenikov, delavnico pa sta vodila Tomaž Lorenz in Roberto Turrin.

Umetniška vodja Veronika Brvar na slovenski strani in Davide Masarati na italijanski strani sta na program uvrstila ljudsko, klezmer in sefardsko glasbo, slišati bo zvoke Afrike, Azije in Latinske Amerike, glasbo od baroka do sedanjih glasbenih zvrsti ter seveda skladbe iz slovenske in italijanske glasbene zakladnice.

Na uvodnem koncertu 19. julija v Koprivnem na italijanski strani se bo predstavila slovenska folk skupina Katalena, 24. julija pa bo v Cassaccu prvi v nizu koncertov mladih glasbenikov. Na slovenski strani pripravljajo prvi koncert 26. julija, ko se bosta na gradu Kromberk predstavila flavtistka Zinajda Kodrič in kitarist Uroš Barič. Zaključni koncert letošnjega festivala bo 12. septembra v Divači, na njem pa bo nastopil italijanski Ansambel okarin iz Budria.

Festival, ki je del projekta Echos - Čezmejni odmevi, bo potekal na najlepših koncertnih prizoriščih na obeh straneh državne meje, je na današnji novinarski konferenci poudarila Brvarjeva. V projektu sodelujejo Kulturni dom Nova Gorica in Kosovelov dom Sežana s slovenske strani ter Iniziativa Centro Europea in Associazione Progetto Musica iz Italije.

Spodbuditi želijo kulturno sodelovanje na čezmejni ravni

Po besedah koordinatorke projekta iz Nove Gorice Barbare Poša si organizatorji želijo, da letošnji festival ne bi bil le enkraten dogodek, pač pa bi živel in razveseljeval ljubitelje glasbe tudi v prihodnje.

S projektom Echos želijo spodbuditi kulturno sodelovanje na čezmejni ravni preko priprave in izmenjave glasbenih produkcij, obenem imajo namen ovrednotiti območje izvajanja projekta s kulturno-turističnimi potmi, ki bodo pozitivno vplivale na razvoj kulturnega turizma.

Projekt bodo izvajali 30 mesecev, to je do novembra prihodnje leto. Financiran je v sklopu programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. Skupno bo zanj namenjenih slabih 655.000 evrov. Na italijanski strani bodo projekt izvajali v pokrajinah Trst in Gorica, na slovenski strani pa na Goriškem in v Obalno-kraški regiji.

STA


Najbolj brano