E. L. James največja zaslužkarica med pisatelji

Ameriška poslovna revija Forbes je objavila seznam najbolje plačanih pisateljev. Na vrhu seznama kraljuje avtorica trilogije Petdeset odtenkov E. L. James, ki je v minulem letu zaslužila 95 milijonov ameriških dolarjev (71,5 milijona evrov). Na drugem in tretjem mestu ji sledita James Patterson in Suzanne Collins.

Avtorica trilogije Petdeset odtenkov E. L. James je v minulem letu zaslužila 95 milijonov ameriških dolarjev (71,5 milijona evrov)
Avtorica trilogije Petdeset odtenkov E. L. James je v minulem letu zaslužila 95 milijonov ameriških dolarjev (71,5 milijona evrov) 

LOS ANGELES > Prvi roman iz trilogije E. L. James, naslovljen Petdeset odtenkov sive, je bil v osmih mesecih od izida prodan v 70 milijonih izvodov. Na vrhuncu uspeha je avtorica za dela iz trilogije, v katero sodita še knjigi Petdeset odtenkov teme in Petdeset odtenkov svobode, zaslužila po milijon ameriških dolarjev (750.000 evrov) na teden.

E. L. James je zgolj s prodajo avtorskih pravic za snemanje filma po priljubljeni trilogiji zaslužila pet milijonov dolarjev (3,7 milijona evrov). Film bo snemal Sam Taylor-Johnson, v kinematografe pa naj bi prišel 1. avgusta leta 2014.

Trilogija E. L. James je obveljala za svojevrsten prodajni fenomen, še posebej dobro pa se je obnesla na trgu elektronskih knjig. Kot je poročal Forbes, je brez primere tudi avtoričina uvrstitev na vrh lestvice revije, na katero so povečini uvrščeni že uveljavljeni avtorji z bogatimi bibliografijami.

James Patterson, ki se je na drugo mesto lestvice uvrstil z zaslužkom v višini 91 milijonov dolarjev (68,5 milijona evrov), je na vrhu kraljeval zadnja tri leta. Pisatelj velja za svojevrstno legendo, saj se lahko pri 66 letih pohvali z 115 izdanimi deli, od tega jih je 13 izšlo zgolj v letu 2012. Njegovo ime se na lestvicah najbolje prodajanih knjig pojavlja že 37 let, poroča britanski BBC.

Na tretje mesto uvrščena Suzanne Collins je v primerjavi z visokimi zaslužki prvih dveh uvrščenih v minulem letu zaslužila “le” 55 milijonov ameriških dolarjev (41,4 milijona evrov). Na seznamu desetih najbolje plačanih sta med drugimi tudi Stephen King in Danielle Steel.

STA


Najbolj brano