Dvakrat Dario Fo

V goriškem Kulturnem domu bodo že deveto leto zapored ponudili “rešitev za sprostitev”, serijo petih gledaliških predstav s komično vsebino. Imenujejo ga preprosto Komigo, govorijo pa ga v treh jezikih: slovenskem, italijanskem in furlanskem.

Dario Fo in Franca Rame sta napisala Svobodni zakon,  ki ga bosta uprizorila Nataša Tič Ralijan in Tadej Toš
Dario Fo in Franca Rame sta napisala Svobodni zakon, ki ga bosta uprizorila Nataša Tič Ralijan in Tadej Toš 

GORICA> Začeli bodo udarno, s kar dvema uprizoritvama, ki jih je podpisal Dario Fo, najpopularnejši italijanski gledališki ustvarjalec in Nobelov nagrajenec, igralec, režiser, scenograf in predvsem dramatik, katerega tekste, ki sicer izhajajo iz tipično italijanskih situacij, igrajo po vsem svetu. V Gorici bodo 28. marca uprizorili njegovo Ho visto un re z igralko Marino De Juli, v italijanskem jeziku. V slovenščini bo 4. aprila na sporedu njegovo delo in delo njegove sopotnice France Rama Svobodni zakon, ki ga bosta uprizorila Nataša Tič Ralijan in Tadej Toš, v režiji Sama Strelca in v produkciji Narodnega doma Maribor.

Slovenska bo tudi zaključna predstava, komedija o ljudeh z najvišjega in najnižjega socialnega sloja, Čistilka in predsednik uprave (30. maja), avtorja Toneta Partljiča. Predstavo je režiral Vito Taufer, igrala bo Mojca Partljič.

Italijansko govoreča bo tudi spektakelska predstava Cecchelin... una poltrona al filodrammatico z Alessiom Colautti in Orkestrom Auditorium, v furlanščini pa prihajajo Venti di risate skupine I Trigeminus iz Manzana.

Novost letošnjega Komiga bo glasbeni del - koncert Vlada Kreslina, ki bo predstavil svojo Pesmarico in glasbo, gostil pa bo tudi Maurizia Tatala, ki bo nastopil v furlanskem jeziku.

V okviru Komiga, ki ga redno obiskuje več kot dvesto abonentov, bodo pripravili še eno presenečenje. Po besedah igralca Roberta Cotiča bodo na noč čarovnic, 31. oktobra, pripravili predstavo s tremi igralci in tremi monologi, kaj več pa o tem ni želel povedati.

KF


Najbolj brano