Dva zlata, trije srebrni zbori

V soboto in nedeljo so v štajerski prestolnici že dvaindvajsetič merili svoje moči in znanje slovenski mešani, moški in ženski zbori ter male vokalne skupine. Med dvaindvajsetimi pevskimi zbori je bilo tudi pet primorskih.

Mešani pevski zbor Obala pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika si je na Naši pesmi pripel tretje mesto in zlato priznanje   Foto: Jjanez Eržen
Mešani pevski zbor Obala pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika si je na Naši pesmi pripel tretje mesto in zlato priznanje  Foto: Jjanez Eržen

MARIBOR> Štirje tekmovalni koncerti, spremljevalni program in veliki finale - tekmovanje za veliko nagrado Evrope. To je bil program prireditve, ki je v mesto ob Dravi privabila zelo veliko ljubiteljev in poznavalcev petja. Med obiskovalci so bili tudi številni tuji gostje, predstavniki različnih evropskih tekmovanj in festivalov, ki so z radovednostjo prisluhnili tudi našemu nacionalnemu tekmovanju.

V sklopu mariborske Naše pesmi je bilo tokrat prvič v Sloveniji tekmovanje za veliko nagrado Evrope. Zanjo so se potegovali filipinski zbor iz Manile, lanski zmagovalec bolgarskega tekmovanja v Varni, japonski komorni zbor Harmonia Ensemble, ki je lani zmagal v francoskem Toursu, Komorni zbor Oreya iz Ukrajine, zmagovalec tekmovanja v baskovski Tolosi, drugi japonski predstavnik - Vox Gaudiosa, ki je zmagal v italijanskem Arezzu in švedski zbor Sofia Vocalensemble, ki ga je v finale poslala žirija mariborskega mednarodnega tekmovanja. Prav slednjemu je osemčlanska mednarodna žirija podelila “velike glasbene vilice” - nagrado zmagovalca velikega finala tekmovanja za evropski zborovski grand prix.

Mednarodna strokovna žirija, ki ji je predsedovala Martina Batič, dirigentka iz Ajdovščine, je tokrat podelila pet zlatih priznanj, 14 srebrnih in tri bronasta. Na vrh lestvice je postavila Komorni zbor Megaron iz Ljubljane z dirigentom Damijanom Močnikom, po številu doseženih točk so mu sledili Zbor sv. Nikolaja iz Litije, pa Mešani zbor Obala iz Kopra in APZ Univerze na Primorskem, ki si je število točk delil z Grudnovimi šmiklami iz Železnikov.

Oba koprska zbora sta pokazala izjemno raven poustvarjanja. Zborovodji Sebastjan Vrhovnik (MePZ Obala) in Ambrož Čopi (APZ UP) sta oblikovala umetniško pretehtane izvedbe, ki so zboroma prinesle 90,3 oz 90 točk in zlati odličji, Obala je prejela še nagrado za tretje uvrščeni zbor tekmovanja, APZ UP pa za izvedbo dela Heinricha Schutza.

Primorsko so v Mariboru zastopali še trije zbori, vsi trije zelo uspešno, saj so se uvrstili med srebrne zbore. Dekliški zbor Bodeča neža z Vrha sv. Mihaela, je zapel pod vodstvom Mateje Černic, ki jo je žirija opazila kot eno od dveh posebno obetavnih mladih zborovodkinj in jo zato posebej nagradila, obenem pa je zborovo izvedbo Čopijeve Ave Marije kot najuspešnejšo izluščila izmed izvedb sodobnih slovenskih del. Zbor je za svoj nastop prejel 86,7 točke.

Zelo uspešno se je z zborovodjo Mirkom Ferlanom predstavil Mešani zbor Postojna, ki je izvedel enega svojih najboljših tekmovalnih nastopov v Mariboru sploh. Tehten program, v katerem ni manjkal niti postojnski rojak Vilko Ukmar, mu je prinesel visoko srebrno uvrstitev.

Vsa pohvala gre tudi Mešanemu pevskemu zboru Jacobus Gallus iz Trsta, ki je pod vodstvom Marka Sancina pokazal lep napredek, zlite glasove in smiselne interpretacije. V njihovem programu je bila tudi skladba uspešnega zamejskega ustvarjalca mlajše generacije Patricka Quaggiata, kar je bila gotovo več kot primerna izbira.

V splošnem je letošnje državno tekmovanje pokazalo vrsto lepih dosežkov, nad katerimi so bili zlasti navdušeni tuji gostje, direktorji uglednih evropskih tekmovanj in festivalov ter tuji žiranti, ki so očarano ugotavljali, koliko odličnih zborov ima naša mala Slovenija in posledično ocenili kot samoumevno, da na mednarodnih tekmovanjih tako pogosto posegamo po prvih nagradah in celo po veliki nagradi Evrope, ki jo je lani v Varni prejel Moški zbor Vokalna akademija Ljubljana (VAL) s Stojanom Kuretom.

BRANKA KLJUN,

Radio Koper


Najbolj brano