Duh časa prebuja uporništvo

Festival Vizije je znova presenetil z izjemnimi gledališkimi predstavami in koncerti. V treh dneh so mladi iz vse Slovenije in zamejstva novogoriške odre prepihali z mladostno drznostjo, duhovitostjo, svežino, inovativnostjo - s samimi presežki. Lepa priložnost za Novo Gorico.

Skupina Antioksidanti je prejela kar tri nagrade: za najboljšo rock skupino, pevec Erik Jež je dobil vizionarja za najboljšo pevsko interpretacijo), Andrej Žvokelj (na fotografiji) pa za glasbo in besedila.     Foto: Vida Habjanic
Skupina Antioksidanti je prejela kar tri nagrade: za najboljšo rock skupino, pevec Erik Jež je dobil vizionarja za najboljšo pevsko interpretacijo), Andrej Žvokelj (na fotografiji) pa za glasbo in besedila.  Foto: Vida Habjanic

NOVA GORICA> Minuli konec tedna je bilo na novogoriških odrih mogoče videti marsikaj: gledališke in lutkovne predstave, glasbene koncerte, ugledališčeno poezijo, delavnice, debate o predstavah.

Nova Gorica je v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) tri dni gostila mlade iz vse Slovenije in zamejstva, ki so pokazali, kaj so tekom leta naštudirali znotraj svojih dramskih skupin, šol, društev, krožkov, bendov. In kljub vremenu je bilo vzdušje pravo festivalsko, znotraj in zunaj dvoran, občinstvo je bilo aktivno, aplavzi močni, izdali pa so tudi dva festivalska časopisa.

Fotografinja Valentina Jančič iz Slovenskih Konjic je tokrat festival obiskala že šestič. Pravi, da mlade skupine rada spremlja, ker prinašajo veliko svežih idej, nimajo okvirjev ter se znajo prepustiti intuiciji in izzivom: “V poklicnih gledališčih se to, žal, velikokrat izgubi. Tu so ljudje, ki radi delajo, so drzni, pa še mesto je za takšen festival idealno, ponavadi je sonce in češnje so že zrele.”

Dijak dramsko-umetniške smeri na ljubljanski umetniški gimnaziji, Matej Zemljič, pa se je Vizij udeležil prvič. V vlogi Aleksa je nastopil v predstavi Klepet.com Šentjakobskega gledališča: “Všeč mi je, ker je veliko druženja, spoznal sem veliko vrstnikov, ki jih prav tako zanimata gledališče in glasba. Nova Gorica mi je všeč, posebej všeč pa mi je gledališče. To je najlepše gledališče v Sloveniji!”

Vizije je strokovno spremljala dramaturginja Ana Perne, ki je v letošnji beri izpostavilapredstave, v katerih je prisotna skrb za prihodnost, močna kritična nota, veliko je bilo spraševanja o temah, kot so svoboda, odgovornost, odnos do drugih. “Videli smo družbeno angažirane predstave, avtorski projekti niso bili prevladujoči, je pa bila, ko so delali z dramskimi besedili, zelo močna avtorska težnja,” je komentirala Pernetova. Pohvalila je žanrsko pest-rost, predvsem pa priložnost, da smo lahko videli tudi lutkovne predstave in poudarila predstavo gledališke šole 1. gimnazije Maribor V spominu umor.

Nekatere predstave so nastale pod močnim mentorskim vodstvom, spet druge tako rekoč v režiji dijakov samih. “Vidi pa se, da želijo mladi v predstavah izraziti svoj odnos do sveta, tukaj in zdaj,” sklene Ana Perne.

Nad kakovostjo mladinske ustvarjalnosti je bil navdušen tudi član žirije Vanja Alič, frontman rock skupine Zaklonišče prepeva. Ogledal, predvsem pa prisluhnil je rock vizijam, in ni ga presenetila zgolj tehnična izvedba, pač pa izjemnost v avtorskem smislu, saj je imela vsaka od nastopajočih rock skupin vsaj dve svoji pesmi, zmagovalci Antioksidanti pa kar vse. Alič je Antioksidante, domačo rock skupino iz Dobravelj pri Ajdovščini, označil kot zrelo avtorsko skupino, ki ne rabi več nasvetov in presega oznako mladinski bend; po njegovi oceni pravzaprav sodi v sam slovenski rockovski vrh. Tudi glede drugih rock nastopov je bil Alič navdušen, saj se je slišalo celo paleto žanrov, besedila so bila rokovsko nabita in uporniška. KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano