Dotakne Idrijce bregov se ...

Pesnik, pisatelj, režiser Pier Paolo Pasolini se bo prihodnji konec tedna za dva dni vrnil v Idrijo, mesto, v katerem je z družino preživel deveto leto otroštva. Posebno skrbno bo oblikovana tudi geniju v čast odkrita spominska plošča.

IDRIJA>“Svetovni filmski ustvarjalec - pesnik furlanskega ljudstva,” bo napis na spominski plošči Pieru Paolu Pasoliniju (1922-1975). Oznanjal bo njegov umetniški lok od domačega praga do svetovne uveljavitve in obratno.

Prihodnji konec tedna bodo v Idriji poleg odkritja spominske plošče Pasoliniju na čast pripravili tudi bogat niz dogodkov. V petek bo galerija Črni Orel oživela z razstavo fotografij, ki jo je pripravil Študijski center Pier Paolo Pasolini iz Casarse. Mario Dondero bo predstavil fotografije Pasolinija, njegovih prijateljev in sodelavcev, Andrea Paolella pa Pasolinijeve “kraje”, med katerimi ima svoje mesto tudi Idrija. Na razstavišču bodo vse do zaprtja razstave (30. oktobra) neprekinjeno vrteli dokumentarni film o Pasoliniju Majde Širca Ravnikar. Ta večer naj bi s Pasolinijevim filmom Dekameron oživelo tudi filmsko gledališče. Če se le ne bo zataknilo s slovenskimi podnapisi, kot je povedal predsednik organizacijskega odbora spominjanj Pasolini in IdrijaJulij Pavšič.

Ploščo bodo ob 90-letnici umetnikovega rojstva prihodnjo soboto odkrili v Idriji. Dogodke, ki bodo spomin pospremili, so ustvarjalci s pobudnikom, slavistom Tomažem Pavšičem javnosti predstavili včeraj.

Vsestranski genij, upornik, najbolj znan kot režiser s pridevkom kontroverznosti, bi 90. rojstni dan praznoval že spomladi, a je še vedno nepojasnjen umor njegovo ustvarjalnost nasilno prekinil že leta 1975. Rojenega 53 let prej v Bologni je očetova vojaška kariera skupaj z družino - mamo učiteljico iz furlanske Casarse in bratom - privedla v Idrijo. Leto dni, ki ga je preživel v tukajšnji mestni hiši, današnji občinski stavbi, botruje temu, da ima Idrija Pasolinija vsaj nekoliko za svojega.

Kljub številnim preteklim spominjanjem umetniku v čast, je sklep o postavitvi spominske plošče na uresničitev moral počakati polnih 22 let. Dolgoletni pobudnik spominjanj, poznavalec umetnosti in prijatelj Italije, nekdanji konzul v Trstu Tomaž Pavšič je naletel na ugoden odmev pri sedanjem županu Bojanu Severju: “V letu, ko smo z živosrebrno dediščino postali del globalne Unescove dediščine, bi se radi bolj odprli svetu. Zato je pomembno, da okrepimo sodelovanje z Italijo v imenu Pasolinija, ki je v Idriji živel.”

Kjer je živel, v mestni hiši torej, bosta prihodnji petek župan Sever in župan Casarse della Delizia Lavinio Clarotto ploščo odkrila. Z besedo bo dogodek pospremil akademik Ciril Zlobec.

Oblikovalec plošče, idrijski arhitekt Silvij Jereb, je ob osrednje posvetilo in mladostno podobo Pasolinija dal vrezati še verz iz leta 1941 natisnjene Pasolinijeve Pesem v jutru se stopi. Pesem, ki jo navdihujejo spomini na bregove Idrijce (Tocca d'Idria le sponde ...), je že ob enem prejšnjih spominjanj prevedel Pavšič.

Ploščo bodo odkrili prihodnjo soboto. “Plošča Pasoliniju v Idriji ima trdno utemeljitev. Vrnili mu bomo njegovo naklonjenost do nas. Idrija se ga želi spomniti kot mladega človeka, polnega idealov še preden je postal slavno ime. In z njim bo poslej Idrija potovala po svetu z vsemi obiskovalci, ki bodo videli spominsko ploščo,” je bil zadovoljen Pavšič. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano