Do kdaj bo SSG brez umetniškega vodje?

Diani Kolini, umetniški vodji Slovenskega stalnega gledališča, mandat poteče 31. decembra. Upravni svet, ki izbira in imenuje umetniškega koordinatorja, pa na seji minulo sredo o tem ni odločal. Bo tržaško gledališče v novo leto vstopilo brez umetniškega vodje?

Diana Koloini Foto: Klavdija Figelj
Diana Koloini Foto: Klavdija Figelj

TRST > Z informacijami so v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) skopi, kaže pa, da bodo prihajajoče leto vstopili z več vprašanji kot odgovori.

Upravni svet SSG, ki mu predseduje Maja Lapornik, je v sredo namreč sklenil, da o imenovanju novega umetniškega vodje oziroma o podaljšanju mandata Diani Koloni, ki je bila na to mesto imenovana sredi lanskega julija, ne bo odločal. Izbor - domnevno za to nimajo pravne osnove - prepušča novemu upravnemu svetu: sedanjemu se namreč izteče mandat februarja prihodnje leto. Tako se utegne zgoditi, da bo SSG brez umetniškega vodje vsaj do pomladi, kar bo vsekakor otežilo pripravo naslednje gledališke sezone.

Razpis (iztekel se je 18. novembra) za mesto umetniškega koordinatorja so v SSG sicer objavili sredi letošnjega oktobra, nanj pa se je prijavilo pet kandidatov. Med njimi tudi Diana Koloini, ki je zasnovala aktualno gledališko sezono. To so v tržaškem gledališču uspešno začeli s slovensko praizvedbo drame Plemena v režiji Matjaža Latina ter Pedenjpedom, avtorskim projektom igralca Primoža Forteja. MI


Najbolj brano