Dialog s kamnom

V Veliki galeriji Kosovelovega doma razstavlja kipar Pavel Hrovatin. Kraševec iz bližnjih Briščkov pri Zgoniku se na razstavi Harmonija Krasa predstavlja s kamnitimi skulpturami. V njih je abstrahiral vtise iz svojega kraškega bivanjskega prostora.

Kamnita skulptura Toplina, nastala v letu 2005  Foto: Bogdan Macarol
Kamnita skulptura Toplina, nastala v letu 2005  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA>Pavel Hrovatin se je lotil umetniškega obdelovanja kamna že v zrelih letih - kot samouk na začetku 90. let prejšnjega stoletja. Čeprav so njegova dela narejena iz težkega in hladnega kamna, so lahka in topla. “Za mene Kras ni le kamen, zato upodabljam tudi sonce, morje, burjo, gmajno, doline, vinograde, kamnite zidke in lesene ograje,” se je Hrovatin predstavil. Kot zvesti nadaljevalec večtisočletne lokalne kamnarske tradicije - kamnosek je bil tudi njegov oče -, uporablja le štiri vrste krajevnega apnenca. “Ko pridem do kamna, ki je lahko v naravi ali kamnolomu, si ga najprej ogledam, ga primem v roke, ga obračam in z njim začnem dialog. Pri kasnejšem delu, ko pogostokrat tudi pozabim na čas, ne uporabljam rokavic, saj ga moram čutiti pod prsti,” je opisal svoj intimen odnos do te najbolj razširjene kraške prvine.

Z izborom kamnitih struktur se tokrat predstavlja v Kosovelovem domu. “Veseli nas, da odprtje razstave sovpada z občinskim praznikom ter z umetnikovim rojstnim dnevom. Kot veliko zaslugo mu štejem to, da nam skozi umetnost stalno izpoveduje, da enotni Kras sega do morja, ki se s soncem kot “lajtmotiv” pojavlja skoraj v vseh njegovih delih,” je razstavo v torek odprl sežanski župan Davorin Terčon.

Kiparjeva dela je predstavila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. “Od začetnih del, kot so stilizirane maske, je kipar prehodil zavidljivo pot do današnjih del, za katera je značilna abstrakcija izredno čistih linij. Iz njih je razvidno neprikrito občudovanje ruralnega in urbanega prostora, katerega njegov zvesti sin je,” ga je opisala. In nadaljevala: “Čeprav je kot forma prisoten tudi kvadrat, pa njegovo ustvarjalnost opredeljuje in zaokrožuje zlasti krog, ta čista, jasna, popolna, geometrijska, primarna in z bogato simboliko zaznamovana oblika. Na kamnitih barvitih diskih, ki jih pogostokrat umešča centralno, pa je slutiti liričnost, nostalgičnost in romantičnost njegovega dojemanja Krasa”.

Na razstavi je na ogled tudi kamnita fontana ter štiri tematska dela, med katerimi sta kamnita kocka ter relief Solze mask, na istoimensko Kosovelovo pesem. Veliko zanimanje je vzbudila tudi kamnita kitara, na katero je mogoče igrati, kar so dokazali njegovi prijatelji rockerji, ki so poskrbeli za glasbeno kuliso ob odprtju.

Kot že uveljavljen kipar je Hrovatin sicer že sodeloval na več kot devetdesetih skupinskih razstavah ter se predstavil občinstvu na mnogih osebnih razstavah v Italiji, Sloveniji, Avstriji, Franciji in Nemčiji. Prejel je veliko nagrad; na številnih natečajih je s svojimi deli 14-krat zasedel prva mesta. Tokratna razstava bo odprta do 23. septembra.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano