Deseti raček prihaja v Trst

Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst bo v ponedeljek premierno uprizorilo mladinsko predstavo Deseti raček. Pripoved o notranji in zunanji lepoti, ki jo je po Andersenovi različici priredil Milan Jesih, je na oder postavila Katja Pegan.

Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst bo v ponedeljek premierno uprizorilo mladinsko predstavo Deseti raček Foto: Davorin Kriz˙Manc˙Ic˙/Fotokroma
Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst bo v ponedeljek premierno uprizorilo mladinsko predstavo Deseti raček Foto: Davorin Kriz˙Manc˙Ic˙/Fotokroma

TRST> Jesihova pripoved se začne, ko se raci in racmanu rodi raček, ki se razlikuje od drugih, saj je zelo grd, podobno kot v Andersenovi pravljici, v kateri pa se spremeni v laboda.

Kokoš, Pura in Goska do malega račka niso ljubeznive, saj mu nenehno ponavljajo, da je nesprejemljivo drugačen, in zato celotni družbi v sramoto. Po splošnem mnenju je namreč tako grd, da se “niti po slovensko ne da povedati”. Z njegovimi fotografijami so poskusili strašiti otroke, pa se je film v aparatu scvrl. Edini, ki se spoprijatelji z njim je bodeči jež, ki mu predstavi prijateljico račko. Tako Deseti raček doživi srečo, saj njegova lepota žari podeseterjeno v prijateljstvu in ljubezni kot simbolna podoba vsega lepega.

V predstavi Katja Pegan uporablja paleto izraznih sredstev z efektnimi maskami. Vlogo račka je prevzel Primož Forte, poleg njega pa igrajo še Nikla Petruška Panizon, Romeo Grebenšek, Maja Blagovič ter Tjaša Hrovat in Gregor Geč.

Za glasbo je poskrbel Mirko Vuksanovič, za kostume pa Ana Matijevič luč pa Peter Korošic.

STA


Najbolj brano