Deset kulturnih najbolj branih

Najbolj brane novice v rubriki Kultura na naši spletni strani so bile v minulem letu večinoma glasbeno obarvane. Najbolj so pritegnili Maja Keuc, Metalcamp, Perpetuum Jazzile, Julija Kramar, Rudi Bučar in Siddharta.

V Düsseldorf gre Maja Keuc s pesmijo Vanilija Foto: STA
V Düsseldorf gre Maja Keuc s pesmijo Vanilija Foto: STA

1. V Düsseldorf gre Maja Keuc s pesmijo Vanilija

28. februarja je novica, da bo Maja Keuc s pesmijo Vanilija zastopala Slovenijo na 56. izboru za pesem Evrovizije v nemškem Düsseldorfu, privabila največ bralcev.

2. Poslovil se je Lojze Slak

Po težki bolezni je 29. septembra ponoči v 80. letu starosti umrl legendarni slovenski narodnozabavni glasbenik Lojze Slak. Obiskovalci naše spletne strani pa so velikokrat kliknili tudi na članek o slovesu od Toneta Pavčka, ki so ga 26. oktobra pokopali na ljubljanskih Žalah.

3. Iščejo 16 fantov za statiste v filmu Vandima

Marca smo napovedali, da se bo aprila v Brdih in okolici začelo snemanje celovečernega filma z naslovom Vandima, ki ga režira Jasna Hribernik. Iskali so fante, ki bi igrali vojake v prvi in drugi svetovni vojni.

4. Metalcamp: pekel v paradižu

V zraku je bilo čutiti veliko vznemirjenje. Obhod po taboru, kjer so metalci šotorili, je spominjal na tabor hunskih vojakov pred bitko. Eni so se umivali in oblačili v metalsko uniformo, drugi so ležali pred šotori, tretji so se v skupini pogovarjali. V zraku so bili Slayerji na julijskem tolminskem Metalcampu.

5. Perpetuum Jazzile navdušili rekordno množico poslušalcev

Izraz “pokati po šivih” je tako obrabljen, da ga resnično ni smiselno uporabiti za obsedeno stanje, ki je zvečer ob koncu julija vladalo v koprski Taverni (in v njeni bližini) pred koncertom vokalne skupine Perpetuum Jazzile. In vokalna ekstaza, naziv, s katerim se sami predstavljajo, je tudi že precej zdelan, a za prikazano zvočno popolnost in očarljivost je bilo težko najti boljšega.

6. Julijin talent v petek na domačem odru

“V tem trenutku bi želela, da vsak stoji na mojem mestu, da bi doživel te občutke, ki so fantastični, fenomenalni … Hvala, ker ste imeli zaupanje vame in ste mi stali ob strani. Hvala, da ste mi uresničili več kot sanje,” so bile prve besede Julije Kramar, zmagovalke velikega finalnega spektakla Slovenija ima talent.

7. Zmagovalna slovenska popevka 2011 je Naj traja izvajalca Rudija Bučarja

Zmagovalna slovenska popevka 2011 je 18. septembra po presoji strokovne žirije postala pesem Rudija Bučarja z naslovom Naj traja.

8. Siddharta je zatresla Stožice

Skupina Siddharta obiskovalcev koncerta 18. junija na stadionu Stožice ni pustila ravnodušnih. Glasbeni krst Stožic je razgrel občinstvo - skupina je odpela vse največje uspešnice, poslovila pa se je z ognjemetom ob izvedbi Vojne idej.

9. Vihar v vrhu Obalnih galerij

Toni Biloslav in Andrej Medved sodelujeta več kot tri desetletja, od začetkov Obalnih galerij Piran. Biloslav je od leta 1975 njihov prvi in doslej tudi edini ravnatelj, Medveda so kot kustosa zaposlili leta 1977. V tem času je skrbel za oblikovanje razstavnega programa, oziroma opravljal delo umetniškega vodje. V 80. letih sta Obalne galerije vpisala ne le na slovenski, marveč tudi na jugoslovanski in evropski zemljevid razstavišč sodobne umetnosti. O tem, da akterja uspešnega in prodornega tandema stojita vsak na svojem bregu, smo pisali v začetku decembra.

10. Soška fronta skozi objektiv neznanega vojaka

Poleti je bila v Kobariškem muzeju na ogled razstava fotografij z bojišča prve svetovne vojne. Številne so naredili neznani avtorji na bojiščih v Posočju, na Goriškem in Krasu.


Najbolj brano