Deset govoric v enem večeru

Literarni večer Goriškega literarnega kluba Govorica se je odvil v zanimivem prepletanju desetih raznolikih literarnih govoric; od satiričnih do občuteno dramatičnih, otroško igrivih, iskrivo humornih do klasičnih literarnih.

Člani Goriškega literarnega kluba Govorica: Milan Petek Levokov, Marija Mercina, Radivoj Pahor, Katjuša Trampuž, Vida Mokrin Pauer, Milojka Krez, Darinka Kozinc, Rajko Slokar, Olga Kolenc in Alja Furlan
Člani Goriškega literarnega kluba Govorica: Milan Petek Levokov, Marija Mercina, Radivoj Pahor, Katjuša Trampuž, Vida Mokrin Pauer, Milojka Krez, Darinka Kozinc, Rajko Slokar, Olga Kolenc in Alja Furlan  

NOVA GORICA> Nimamo pogosto priložnosti, da novogoriške pesnike in pisatelje slišimo in vidimo takole na kupu in predvsem na javnem branju. Sredina art sredica v Kulturnem domu je bila zato dobrodošla in hkrati informativna, saj smo med drugim slišali tudi najbolj sveža literarna pisanja.

Goriški literarni klub Govorica je še mlad, kot je uvodoma v imenu kluba povedala Darinka Kozinc, ga je kopica literatov ustanovila aprila leta 2010, po večletni tleči želji. “V klubu ustvarjanje prepuščamo individualnim tokovom,” je dejala Kozinčeva in dodala, da so doslej izvedli tudi že nekaj kulturnih dogodkov; Gregorčičeve dneve na Gradišču, literarni večer, posvečen pesniku Nevinu Birsi ter recital za Franceta Bevka ob kulturnem prazniku.

Na sredinem večeru se je predstavilo deset članov, ki v večini raje kujejo verze kot prozo. Milan Petek Levokov, ki je doslej izdal 23 knjig, pretežno piše znanstveno fantastiko in satiro, je v že skoraj reperskem slogu prebral satirično “svinjsko” protestno pismo in pismo državi. Marija Mercina, avtorica avtobiografskih del (Imena, Ženska hiša, Fukljica), se je predstavila s svežo pripovedjo o pasji najdenki Marjetici, Radivoj Pahor, ki je pred kratkim objavil pesniško zbirko V plašljivem vrbju, se je z globoko občuteno pesmijo Rdeče oglje spomnil preminulega pesnika Nevina Birse. Katjuša Trampuž je z igrivimi verzi prebujala otroka v sebi in poslušalcih, pesnica in pisateljica Vida Mokrin Pauer, avtorica 17 literarnih knjig, pa navdušila z iskrivim nastopom, v katerega je vključila tudi petje. Milojka Krez je z monologom iz svojega zadnjega proznega dela nastopila v vlogi moškega, ki tava po svetu, Darinka Kozinc je prebrala “črtico” o dekletu, ki je odšla v obljubljeno deželo Aleksandrijo, a se že po treh mesecih vrnila domov. Rajko Slokar, tajnik literarnega kluba, je prebral odlomek iz svojega romana Ščebet v vojni. Olga Kolenc, ki ustvarja z besedo, sliko in fotografijo, je prebirala verze in pri reviji Apokalipsa nagrajene haikuje, Alja Furlan, ki je pred kratkim izdala mladinski roman Ko se riba zaljubi v konja, pa je postregla z pesmijo o teti iz Trsta in njenih krožnikih z upodobitvami pomladi, poletja, jeseni in zime.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano