Danes simpozij o Alojzu Rebuli

Slavistično društvo Trts-Gorica-Videm, Društvo slovenskih izobražencev ter Slovenski klub prirejo danes na Opčinah simpozij o Alojzu Rebuli, s katerim bodo obeležili njegov 90. rojstni dan. Pisatelj, esejist, dramaturg in prevajalec iz Šempolaja pri Nabrežini bo okrogli jubilej praznoval 21. julija.

Alojz Rebula Foto: Tino Mamić
Alojz Rebula Foto: Tino Mamić

OPČINE > V prostorih Zadružne kraške banke se bo danes med 9.30 in 17. uro zvrstilo dvanajst raziskovalcev, ki bodo s petnajstminutnimi vložki v treh sklopih predstavili svoja odkritja o delovanju Alojza Rebule, o njegovi umestitvi v prostor ter primerjave s sodobniki.

Simpozij bo otvoril Boris Pahor. Marija Pirjevec bopredstavila pisateljev jezikovni slog, Igor Škamperle bo opisal Rebulovo pripovedno prozo in religiozno motiviko, Aleksander Skaza pa bo prvi del sklenil z vsebino o zgodnjem obdobju in pomenu avtorja za slovensko literaturo.

V drugem delu bodo Miroslav Košuta, Miran Košuta, Martina Ožbot in Lojzka Bratuž Rebulo postavili v kraški, tržaški in italijanski literarni prostor. Popoldanski del, ki se bo začel ob 15.30, pa prinaša ugotovitve Martine Brecelj o Rebulovem odbojnem razmerju z Nietzschejem. Sledila bosta Zoltan Jan in Jože Horvat s primerjavama del, Jadranka Cergol pa bo predstavila Rebulov vrednostni sistem iz antike.

Ob koncu simpozija bodo slovesno razglasili tudi zmagovalce literarnega natečaja, ki so ga organizatorji ravno tako posvetili Alojzu Rebuli. AC


Najbolj brano