Danes se začenja 28. slovenski knjižni sejem

V Cankarjevem domu (CD) bo danes vrata odprl 28. slovenski knjižni sejem. Na njem bo sodelovalo 71 založb in 21 malih založnikov Slavnostno odprtje ob 18. uri bo pospremila podelitev Schwentnerjeve nagrade za življenjsko delo in drugih nagrad.

V Cankarjevem domu  bo danes vrata odprl 28. slovenski knjižni sejem Foto: Andraž Gombač
V Cankarjevem domu bo danes vrata odprl 28. slovenski knjižni sejem Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA> Poleg Schwentnerjeve nagrade, ki jo Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev podeljuje za prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, bodo podelili še nagrado za najboljši literarni prvenec, nagrado za najboljšega mladega prevajalca, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev, ter nagrado za najlepšo slovensko knjigo v petih kategorijah.

Letošnji sejem bo ponudil 129 dogodkov na odrih in v dvoranah. V sklopu spremljevalnih dogodkov so pripravili tudi razstavi, namenjeni predstavitvi širši javnosti manj znanih založnikov, ki pa sta pomembno zaznamovala slovensko knjigotrško zgodovino. Razstavo o založnikih Janezu Giontiniju in Antonu Turku je pripravil Antikvariat Glavan iz Ljubljane. Slovenski etnografski muzej pa je pripravil razstavo o znamenitem nemškem pisatelju Karlu Mayu.

V prvem preddverju CD bodo potekale že tradicionalne debatne kavarne, ki bodo posvečene različnim vprašanjem, od strokovnih do humanistično-duhovnih in aktualnih družbeno-političnih tem. V Veliki spremeni dvorani bo Društvo slovenskih pisateljev letos že tretje leto zapored organiziralo Pisateljski oder, ki se bo letos osredotočil na svetovljanskost slovenskih pisateljev. Stroki pa bo namenjena Založniška akademija.

Kulturnovzgojni in humanistični programi CD se v program knjižnega sejma letos vključuje s petimi projekti, tu pa je še Šolski knjigosled, v katerega je vključenih 15 založb. Knjižni sejem se bo sklenil v nedeljo, 25. novembra.

STA


Najbolj brano