Danes praznik gledališčnikov in gledališča

Od leta 1962 na današnji dan obeležujemo svetovni dan gledališča. Slovenski gledališčniki se bodo praznovanju pridružili z branjem mednarodne in slovenske poslanice pred predstavami. Na Tednu slovenske drame v Kranju bodo podelili tudi nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

Od leta 1962 na današnji dan obeležujemo svetovni dan gledališča Foto: Urška Boljkovac
Od leta 1962 na današnji dan obeležujemo svetovni dan gledališča Foto: Urška Boljkovac

LJUBLJANA > Mednarodno poslanico je prispeval južnoafriški dramatik in režiser Bret Bailey. Kot je zapisal, se neukrotljivi duh uprizarjanja razkriva povsod, kjer prebiva človek, po vaseh in na tehnološko vrhunsko opremljenih odrih metropol.

V njej se tudi sprašuje, kaj je tisto, kar gledališčniki čutijo, da bi morali razkrivati v času, ko si na milijone ljudi prizadeva za preživetje. “Ali je v svetu neenakomerno razporejenih moči, v katerem nas skušajo različne hegemonistične ureditve prepričati, da je en narod, ena rasa, en spol, ena spolna izbira, ena religija, ena ideologija in en kulturni okvir vreden več kot vsi drugi, sploh še utemeljeno vztrajati na tem, da bi morala biti umetnost izvzeta iz družbenih prizadevanj,” se sprašuje v poslanici.

Letošnjo slovensko poslanic je prispeval igralec Gašper Tič, in sicer odlomek iz Ode gledališču. V njem opiše nenavadne sanje ob bližajočem se svetovnem dnevu gledališča, v katerih se mu prikaže Slovensko gledališče v podobi starca, ki je “še vitalen, a hkrati prav monumentalen”.

Gledališčnike prosi: “Zame vselej govorite, da sem na svetu, vam zrcalo, a ko kaj povem, se sliši le malo; naj zavejo se politiki, ki sploh so blizu jim vse fraze, da kultura ni nekaj, kar se odpelje na varno v davčne oaze, ni nekaj, kar se da v stečaj, na novo odpre in skrije grehe za nazaj.... Kultura je nekaj, kar se goji, ker brez nje: ne le človek, narod ne preživi.”

Odličje Marija Vera za življenjsko delo letos prejme igralec Evgen Car, veliki bršljanov venec za življenjsko delo pa Barbara Pavlin za delo in dosežke na področju gledališke maske.

Svetovni dan gledališča je razglasil Mednarodni gledališki inštitut, ki je tudi nosilec dogodkov ob gledališkem prazniku.

STA


Najbolj brano