DPZN razglaša teden kulturne žalosti

V Društvu prijateljev zmernega napredka (DPZN) pred kulturnim praznikom zaradi odnosa koprske občine in države do nevladnih organizacij razglašajo teden kulturne žalosti, kar pomeni, da v koprskem MKSMC ne bo nobenega kulturnega dogodka.

Marko Brecelj na hrbtu oslička kaže smer v novi svet Foto: Ilona Dolenc
Marko Brecelj na hrbtu oslička kaže smer v novi svet Foto: Ilona Dolenc

KOPER> “Mi smo DPZN podmornica, ki pluje 25.000 evrov pod gladino ničle,” je na današnji novinarski konferenci opozoril Marko Brecelj.

Pred 8. februarjem, ko bosta na ljubljanskem Kongresnem trgu dve različni množici izkazovali podporo in nasprotovanje vladi Janeza Janše, Marko Brecelj predlaga odpoved neprijavljenega protesta in razglasitev Dneva kulturnega zgražanja. “Naj na obletnico smrti Franceta Prešerna razkažejo ves svoj mračni blišč tisti, ki danes podpirajo stratega takozvane domovinske osamosvojitvene vojne v letu 1991. Mi se do naslednjega protesta umaknimo v premor iskrenega studa zaradi potuhnjene podpore možnostim za vzpostavitev izrednih razmer,” poziva. Sam se bo odpravil nastopat na Hrvaško, kjer bo izvedel prijateljsko ofenzivo Na emigraciju u Dalmaciju.

Potem ko so leta 2010 od koprske občine še zadnjič prejeli 67.000 evrov (42 tisočakov za redne dejavnosti, 25 za Koperground), leto kasneje pa 14.000 evrov manj, je potopitev lani povzročila novost v občinskih razpisnih določilih. Brecelj jo je v svojem slogu poimenoval “vsaka svinja le k enemu koritu”, pomeni pa, da se lahko društva prijavijo na razpis le za eno področje, čeprav se ukvarjajo z več različnimi. Lani so tako iz občine prejeli le 5000 evrov za kulturno dejavnost in 10.000 evrov za Koperground, dodatnih pet tisočakov je priteklo prek nevladne ustanove Pohorski bataljon.

Kljub temu, da jih je iz zagate rešil priliv iz Urada RS za mladino in iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (vsega 27.000 evrov), v društvu, katerega predsednik je lani prejel državno priznanje za delo v mladinskem sektorju, protestirajo zoper takšne razpisne določbe, ki “povzročajo sploščenje nevladja, kar je dolgoročno slabo za vso družbo”. K pozivu za srečanje z občinsko upravo vabijo vse nevladne organizacije, ki menijo, da je civilni dialog potreben. ILONA DOLENC


Najbolj brano