Čudoviti prehod v oni svet

30. Piranski dnevi arhitekture (PDA) so bili priložnost za sprehod skozi trideset uspešnih let mednarodne prireditve, ki pod okriljem Obalnih galerij ohranja status srečevališča uveljavljenih arhitektov, a tudi vizionarskih rešitev, nagrajenih z nagrado Piranesi.

Stane Pejovnik je nagrado Piranesi predal avstrijski kolegici Foto: Maja Pertič Gombač
Stane Pejovnik je nagrado Piranesi predal avstrijski kolegici Foto: Maja Pertič Gombač

PIRAN>“Pred tridesetimi leti sem z veseljem sprejel idejo arhitekta Matjaža Garzarollija o postavitvi prve arhitekturne razstave - Skupine Kras - v Obalnih galerijah Piran. Vzporedno smo takrat priredili tudi prvo okroglo mizo z uglednimi predavatelji iz območja Alpe - Adria. Skromno število poslušalcev-ljubiteljev arhitekture, ki so sedeli v majhnem salonu Hotela Palace, je preraslo v nadvse ugledno mednarodno konferenco,” je zapisal Toni Biloslav, direktor Obalnih galerij, v poslanici, ki so jo prebrali na otvoritvi PDA, saj se jubilejne konference zaradi težav z zdravjem ni mogel udeležiti. V njem je citiral tudi slikovito in povedno misel arhitekta Matjaža Garzarollija: “Seliti to prireditev v Ljubljano bi bilo tako, kot če bi Francozi filmski festival iz Cannesa prenesli v Pariz ... Ne bi bil več isti !”

Tudi letos so dogajanje, sicer iz finančnih vzgibov zgoščeno v en dan, v središču Pirana tvorila predavanja, okrogla miza, otvoritve kar sedmih razstav in razglasitev nagrade Piranesi, ki jo je letos kot častni pokrovitelj podelil rektor ljubljanske univerze Radovan Stanislav Pejovnik. Tako rektor kakor piranski župan Peter Bossman sta v nagovorih na svoj način poudarila pomen kakovostne arhitekture za kakovostno življenje, za dobro počutje njenih uporabnikov.

In res, tako ali drugače za dobro počutje skrbijo vsi štirje nagrajeni projekti: študentsko priznanje je prejel Janko Jelić za projekt Mestni otok v Varaždinu - Biotehnološka pokrajina, priznanji Piranesi italijanski studio Act_ romegialli za Veslaški kompleks Moto Guzzi v Mandello del Lario, Lago di Como, in avstrijski studio LAAC Architekten za projekt trga Landhausplatz v Innsbrucku, nagrado Piranesi pa projekt Islamsko pokopališče v avstrijskem Altachu, ki ga je zasnoval arhitekt Bernard Bader. “Jasno oblikovan red, premišljeno vgrajen v pokrajino, se odziva na prehod iz življenja v smrt. Stavba se sklicuje na islamsko tradicijo v geometriji okenskih zaslonov, a tudi na globlji ravni abstrakcije,” je med drugim v obrazložitvi zapisala mednarodna žirija. Izbirala je med 37 projekti, ki so zdaj razstavljeni v Mestni galeriji. MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano