Cohen s “starimi idejami” v Stožicah

V dvorano Stožice se nocoj vrača vsestranski glasbenik Leonard Cohen, ki je razprodano dvorano s štiriurnim programom, sestavljenim iz uspešnic, očaral že leta 2010. Tokrat se bo v Ljubljani ustavil v sklopu evropske turneje, na kateri predstavlja svoj najnovejši studijski izdelek Old Ideas.

LJUBLJANA > Cohenov aktualni album Old Ideas sledi 12 predhodnim studijskim izdelkom. Na turneji po Evropi ga glasbenik s svojo zasedbo predstavlja od srede junija. Uvedel jo je z nastopom v razprodani pariški dvorani Bercy, tri dni pozneje pa je stopil pred 18.000-glavo londonsko občinstvo v znameniti O2 Areni. Album Old Ideas je bil med glasbenikovimi oboževalci dobro sprejet, prav tako so navdušujoče kritike nedavnih koncertnih nastopov.

Bernadette McNulty je za The Telegraph zapisala, da je tisto, kar na tisoče oboževalcev, vključno z njo, vedno znova privabi na Cohenov koncert, občutek, da je videti Leonarda Cohena v živo podobno občutku, ko v živo občuduješ mojstrovino velikega umetnika: “Njegovi triurni seti so Sikstinska kapela nastopov v živo: njihova lepota ti vzame dih, včasih te celo pahne na rob joka, a vselej si hvaležen, da si lahko priča takšnemu žaru in veličini”.

Kritik Joe Levy je za Rolling Stone zapisal, da je Cohen pri 78. letih “bolj spontan in prisrčen od kateregakoli sodobnika iz rock ali folk glasbe”, novinar Hollywood Reporterja Frank Scheck pa je v recenziji presodil, da je bilo med Cohenovim nastopom “preveč vrhuncev, da bi jih lahko vse omenili”.

Sodeč po seznamu pesmi, ki jih je Cohen s svojo zasedbo izvedel na pariškem koncertu, je poleg skladb z najnovejšega albuma nocoj v Stožicah moč pričakovati tudi nekatere glasbenikove nepozabne uspešnice, kot so Dance Me To The End Of Love, Ain't No Cure for Love, Suzanne ter First We Take Manhattan.

V Ljubljani je Cohen prvič nastopil pred tremi leti, potem ko se je leta 2008 po 15-letni odsotnosti vrnil na koncertne odre.

STA


Najbolj brano