Cohen navdušil v Stožicah

Vsestranski kanadski glasbenik Leonard Cohen je v četrtek zvečer na svojem drugem in kot vse kaže tudi zadnjem koncertu v Ljubljani uresničil svojo uvodno napoved, da bodo njegovi oboževalci lahko prisluhnili vsemu kar zasedba “premore”.

LJUBLJANA > Koncert je uvedla “Dance Me to the End of Love” in množica se je prepustila karizmi Leonarda Cohena.

V Stožicah se je kljub velikosti dvorane vzpostavilo intimno vzdušje. Temu je po malem botrovalo dejstvo, da dvorana tokrat ni bila razprodana, po drugi strani pa sta intima in preprostost sevala že z odra. Cohenova ekipa je namreč zasnovala popolnoma preprosto scenografijo, z velikimi belimi zavesami v ozadju, ki so jih oživljali snopi luči. Po odru so bile razprostrte orientalske preproge, glasbenike pa si je bilo v velikem planu od blizu moč ogledati na dveh stranskih monitorjih.

Tisti, ki so zamudili četrtkov koncert, lahko poskusijo srečo in preverijo, ali je morda na voljo še kakšna vstopnica za glasbenikov koncert v čudovitem ambientu puljske arene 2. avgusta.

Poskočni 78-letnik

Cohen se je svojim oboževalcem uvodoma zahvalil, da so kljub težkim časom kupili vstopnice za njegov koncert, za katerega so se cene vstopnic gibale od nekaj čez 30 do 90 evrov. Po romantičnem uvodu je Cohen popeljal svoje oboževalce v dobri dve uri in pol dolgo glasbeno popotovanje po svoji diskografiji. Že v prvem delu pa je poleg z uspešnicami postregel tudi s pesmimi z novega albuma “Old Ideas” - “Darkness”, “Amen” in “Come Healing”.

V nadaljevanju je stare skladbe prepletal z novimi, ob tem pa se je tu in tam pošalil, recimo na račun tega, kako “dobro” mu gre od rok igranje sintetizatorja, ter igrivo poskakoval po odru pri sicer redkih, a udarnejših skladbah, tretjič pa se je popolnoma potopil v glasbo in celo pokleknil ob njeni premoči.

Cohena na turneji “Old Ideas” spremlja izvrstna zasedba glasbenikov, kar so nekateri dokazali tudi s solističnimi nastopi. Javier Mas s solom na 12-strunski španski kitari bandurii, spremljevalna vokalistka Sharon Robinson z izvedbo skladbe “Alexandra Leaving”, sestri Charley in Hattie Webb, znani kot Webb Sisters, pa sta zapeli “If It Be Your Will”.

Trikrat se je vrnil

Uradni koncertni del je Cohen sklenil z zimzeleno “Take This Waltz”, ob kateri je par v prvi vrsti tudi zaplesal, temu pa so sledile stoječe ovacije občinstva. Glasbenik se je nato na oder vrnil še trikrat in svojim oboževalcem med drugim zapel “I Tried to Leave You”. Več kot dostojno je zaokrožil koncert, ki naj bil po napovedih organizatorjev njegov zadnji v Ljubljani.

Cohen je namreč že pred začetkom turneje napovedal, da v prihodnosti namerava nastopiti le občasno na kakšnem dobrodelnem koncertu. Kljub vsemu pa po vsakemu koncertu v sklopu turneje občinstvu reče: “Upam, da se bomo še kdaj srečali!”

STA


Najbolj brano