Cirkuške metamorfoze

Novogoričanka Maša Lancner, absolventka fotografije na Višji strokovni šoli v Sežani, je nagrajenka letošnjega Fotopuba, drugega najpomembnejšega fotografskega dogodka v Sloveniji.

NOVO MESTO, NOVA GORICA > Mednarodno žirijo (Klavdij Sluban, Diana Lui, George Dussaud in Gregoire Eloy) je fotografinja prepričala z dokumentarno zgodbo Metamorfoza, v kateri z izpiljeno avtorsko govorico predstavlja bistvo cirkuškega ustvarjanja - preobrazbo telesa. “Serija fotografij je plod mojega bivanja v šoli cirkusa v italijanskem kraju Grugliasco. To je bil moj celoletni projekt,” pravi nagrajenka.

Niz fotografij prikazuje študente cirkuške šole med različnimi vajami - akrobacije, ravnotežja, plesa, gledališča, ... “Hotela sem predstaviti zgodbo, ki se odvija v zakulisju cirkusa oziroma pri pripravah nanj. Čeprav se zdi cirkus nekakšen magičen svet, je potrebno veliko dela in garanja za dosego ciljev. V tem procesu telo izgubi svojo telesnost in si prisvaja druge podobe,” pojasni naslov serije.

V množici pretežno multimedijskih projektov, ki so se letos potegovali za nagrado, je žirija nagradila izrazito fotografsko delo. “Čeprav so bila nekatera dela zrela za predvajanje na televiziji, pa smo za zmagovalko izbrali tisto, ki je bližja fotografiji. Dela, ki so bila sicer izvrstno multimedijsko izdelana, niso bila povsem izpiljena in so bila na nekaterih mestih šibka, medtem ko nas je serija fotografij Maše Lancner močno zadela v celoti. Avtorica je sledila čisti liniji sodobne fotografije in bila pri tem zelo stroga,” je nagrado utemeljil predsednik žirije Klavdij Sluban, trenutno eden najbolj priznanih fotografov na svetu, po rodu Slovenec, ki živi in dela v Parizu.

Nagrade so bili veseli tudi na sežanski Višji strokovni šoli: “Po glavni nagradi revije Emzin, ki jo je prejela naša študentka Katja Goljat, je nagrada Maše Lancner že druga glavna nagrada na dveh najpomembnejših fotografskih dogodkih v Sloveniji. Videti je, da je letos res naše leto,” je povedala Katarina Sadovski, predavateljica več fotografskih predmetov na sežanski šoli. V finale Fotopuba pa se je uvrstila še ena sežanska študentka, prav tako Primorka, Polona Ipavec. To dokazuje kakovost šole, ki se ne odraža samo v tehniki, temveč, kot pravi tudi nagrajenka, v tem, da študentje oblikujejo “svojo lastno fotografsko pisavo”. MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano