Car je preprosto car

Srečen za umret, celovečerni prvenec režiserja Matevža Luzarja, je z lanskega Festivala slovenskega filma odnesel kar pet vesen. Žirija je nagradila scenarij, fotografijo, ton in kostumografijo, zgodba o upokojencu, ki v domu za starejše šele zares zaživi, pa je osvojila tudi občinstvo. Drevi Luzar in njegov film prihajata v izolski Art kino Odeon.

Matevž Luzar: “Moj pogled na življenje je v veliki meri humoren: v detajlih vidim stvari, ki se mi zdijo  zabavne.”  Foto: Mitja Ličen
Matevž Luzar: “Moj pogled na življenje je v veliki meri humoren: v detajlih vidim stvari, ki se mi zdijo zabavne.”  Foto: Mitja Ličen

Matevž Luzar se v filmu Srečen za umret posveča staranju, temi, ki jo je z odličnim Evgenom Carjem v glavni vlogi že začrtal v svojem diplomskem kratkem filmu Vučko. S slednjim se je uvrstil med pet nominirancev za študentskega oskarja.

> Staranju ste se posvetili tudi v kratkem filmu Prezgodaj dva metra spodaj. Zakaj vas ta tema tako fascinira?

“Mislim, da se vsakdo, ne glede na leta, sprašuje o staranju, oziroma o njem razmišlja. Jaz sem to temo načel v kratkih filmih in jo iz filma v film bolj raziskal, v vsakem filmu pa jo pogledam z druge perspektive. “

> Bi lahko rekli, da je tema staranja idealni teren za razvijanje črnega humorja, v katerem se zelo dobro znajdete?

“Ne bi rekel. Moj pogled na življenje je v veliki meri humoren: v detajlih vidim stvari, ki se mi zdijo zabavne. Takšne detajle iz življenja vidim vsepovsod - ne samo v tej temi. Ljudje velikokrat počnemo stvari, ki so zelo zabavne, če jih le pogledaš z drugega zornega kota.”

> Je bil Evgen Car vaša prva igralska izbira, ali se je pojavljajo tudi kakšno drugo ime?

“Z Evgenom sva se že pri Vučku tako zelo ujela, da sem ga z veseljem povabil k filmu Srečen za umret. Na nek način sva tu nadaljevala, kjer sva končala z Vučkom. Težko si predstavljam, da bi bil ta film brez Evgena takšen, kot je. Car je car.”

> Kakšni občutki so vas prevevali na filmskem setu, ko ste bili obkroženi z “institucijo” oziroma starostami slovenskega gledališča in filma (Polde Bibič, Dare Valič, Dušan Jovanović, Milena Zupančič … )?

“Lepo je bilo delati z igralci, ki imajo za seboj že bogato kariero tako v teatru kot na filmu. Njihova predanost vlogam in tudi filmu me je vsakokrat fascinirala. Dobil sem tudi občutek, da so oni tudi uživali in navsezadnje tudi zaživeli pred kamero.”

> Je staranje tema, s katero ste definitivno zaključili? Kaj vas mika v prihodnje?

“Trenutno se mi zdi, da sem s to temo zaključil, vendar ... nikoli ne reci nikoli. Bom videl. Trenutno pišem scenarij, ki se pa posveča povsem drugi temi, a o tem ne bi še govoril. Najprej mora dozoreti.”

> Na kakšno pot se podaja Srečen za umret, ga boste predstavili tudi v tujini?

“Jeseni bo šel film v redno distribucijo na Hrvaškem in vsi si želimo, da bi ga tudi hrvaško občinstvo vzelo za svojega. Seveda pa bo film odšel tudi na festivalsko pot.”

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano