Brecelj bo jutri rezal torto v Cankarjevem domu

Vrhunec dogajanja Brecljevanja v Cankarjevem domu (CD) bo četrtkovo Tortnjenje, v sklopu katerega bodo nastopili madžarska zasedba Tudosok, prekmurski kantavtor Dani Kavaš in istrski glasbenik Franci Blašković, ki izredno redko koncertira. Kantavtor in performer Marko Brecelj bo oder Kosovelove dvorane zasedel v nedeljo, ob sklepu dogodka.

V četrtek bo v sklopu Tortnjenja Marko Brecelj razrezal in razdelil doma narejeno torto z napisom Rolling Stonesi spoznajo moje stare starše Foto: Andraž Gombač
V četrtek bo v sklopu Tortnjenja Marko Brecelj razrezal in razdelil doma narejeno torto z napisom Rolling Stonesi spoznajo moje stare starše Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA> V četrtek bo v sklopu Tortnjenja Marko Brecelj razrezal in razdelil doma narejeno torto z napisom Rolling Stonesi spoznajo moje stare starše. Zapis na torti se navezuje na 40. obletnico na Radiu Koper posnete istoimenske pesmi. Jubileju je posvečeno tudi sedemdnevno dogajanje v CD.

Oder Linhartove dvorane bodo po rezanju torte zavzeli madžarski Tudosok pod vodstvom Bele Mariaša, tako imenovani “prekmurski antikrist”Dani Kavaš in istrski glasbenik, ki ga Brecelj izjemno ceni - Franci Blašković. Blašković je izdal že 80 zgoščenk, zelo redko pa koncertira. Brecelj je na nedavni novinarski poudaril, da bo to izjemen koncertni dogodek, “kakršnega v taki neposrednosti ta inštitucija še ni doživela”.

Brecelj bo dogajanje v CD v nedeljo sklenil z glasbeno-scenskim dogodkom, poimenovanem Mojstru, ki me je odkril. Koncert bo posvečen Bojanu Adamiču. Brecelj je napovedal, da bo zaigral na harmoniko, nosil ozvočene cokle ter izvajal tako skladbe, ki jih je ustvaril pred 40. leti kot tudi novejša dela.

Brecljevanje se je v CD pričelo v ponedeljek z odprtjem resničnostne razstave Middle Brother, dogajanje pa so zaznamovali tudi pogovori z izbranimi gosti in videoprojekcije filmov po kantavtorjevi izbiri. Brecelj, ki v času dogajanja na terasi Kluba CD tudi prenočuje, je v CD nastopal že pred dvema letoma.

Letošnje Brecljevanje je hkrati prvi dogodek v sklopu umetnikovega petletnega projekta, poimenovanega Štetje v jeseni, s katerim želi Brecelj med 61 in 66 letom zaslužiti toliko, da bi imel na mesec med 1000 in 1500 evrov dohodkov, na koncu pa še med 5000 in 10.000 evri na banki, da bi, kot mu je svetovala računovodkinja na koprski občini, stopil “na trdna tla”.

STA


Najbolj brano