Bratje v svobodi

Renče in Štarancan, ki že štiri desetletja tketa globoke prijateljske vezi, bosta dolgoletno pobratenje počastila s tridnevnimi slovesnostmi pod naslovom Bratje v svobodi.

40 let pobratenja  so lani med drugim proslavili  z bogato prireditvijo v Renčah.  Foto: Alenka Ožbot
40 let pobratenja so lani med drugim proslavili z bogato prireditvijo v Renčah.  Foto: Alenka Ožbot

RENČE > Projekt Brothers in Freedom (BiFree) - Bratje v svobodi sta občini Štarancan in Renče-Vogrsko skupaj s Krajevno skupnostjo Renče in društvom Carro iz Štarancana prijavili na evropski javni razpis. Med 482 predstavljenimi projekti iz vse Evrope jih je komisija izbrala in finančno podprla le 134 in med njimi se je znašel tudi Bratje v svobodi. Tridnevno dogajanje se bo začelo s tradicionalnim druženjem učencev pobratenih šol. Letos se bo dogajanje preselilo v Štarancan, kjer bodo 15. marca učenci raziskovali podobnosti in razlike med krajema ter rastline in živali ob izlivu Soče v morje.

V soboto, 17. marca, bodo v Naravnem rezervatu Isola della Cona renške likovnice v družbi likovnega društva iz Štarancana iskale motive za nove slikarske stvaritve. V igri s škuljami se bodo predstavili člani domačega društva Škulja z Vogrskega, mladi balinarji Varstveno delovnega centra Nova Gorica se bodo preizkusili s predstavniki občine Štarancan, člani društva za slepe in slabovidne iz Štarancana pa bodo prikazali baseball. Večerni kulturni program bodo oblikovali mešani pevski zbor Klasje iz Bukovice, domači Moški pevski zbor Provox in Mladinski zbor Audite Nova iz Štarancana.

Tretje srečanje bo 24. marca v Štarancanu. Pred občino se bo predstavil pustni voz društva Il Carro. Dopoldne bo okrogla miza na temo pobratenja in novih načrtov za še plodnejše povezovanje. Na srečanju bosta sodelovala nekdanji župan Štarancana in eden pobudnikov pobratenja Lorenzo Papais ter dolgoletni diplomat, član predsedstva Zveze borcev Slovenije in dober poznavalec dogajanja ob nekdanji meji Štefan Cigoj. Predstavili se bodo tudi mladi igralci pod vodstvom profesorja Massima Palmierija.


Najbolj brano