Bo trda, a se ne vdamo

15-letni violinist Aleš Lavrenčič iz Doberdoba, vrsto let gojenec Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica, je maja letos na prvem državnem tekmovanju za mlade glasbenike za nagrado mesta Palmanova osvojil absolutno prvo mesto, za odličen nastop prejel magično stotico in posebno priznanje.

Aleš Lavrenčič
Aleš Lavrenčič 

DOBERDOB > Od oktobra študij glase nadaljuje na Konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu pri uglednemu profesorju Stefanu Furiniju.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gost drevišnje oddaje, ki bo na sporedu ob 20. uri, bo Aleš Lavrenčič, prisluhniti pa bo mogoče tudi posnetkom njegovega samostojnega recitala v Gorici.

Hilarij Lavrenčič, znani zborovodja in dirigent je sinu že pri štirih letih v roke položil violino in mali Aleš je z radovednostjo prve njene skrivnosti raziskoval s Petrom Gusom v podružnični šoli Slovenskega centra za glasbeno vzgojo (SCGV) Emil Komel v Doberdobu. “Spominjam se vsakodnevne dvajsetminutne vadbe v jutranjih urah preden sem odšel v vrtec. Oče me je spremljal pri klavirju in tudi kasneje je vedno skrbno bdel nad mojim študijem glasbe: učil me je harmonijo in mi s svojo obširno razgledanostjo glasbene kulture pomagal pri izpitih,” pripoveduje Aleš, ki se je zelo hitro razvijal v obetavnega mladega violinista in ob mentorju Frančišku Tavčarju že pri devetih letih osvojil program za prvi samostojni koncert pred sovaščani v Doberdobu.

V okviru cikla Snovanja 2008 je kot solist s šolskim orkestrom SCGV Emil Komel izvedel tudi Koncert v a-moluAntonia Vivaldija. Njegov tretji učitelj je postal Jurij Križnič, in Aleš je tudi z njegovo pomočjo dosegal izjemne uspehe: absolutne prve nagrade na mednarodnem tekmovanju Spincich v Trstu (2008, 2011), na tekmovanju Certamen Musicum v Starancanu (tu si je kar dvakrat, 2010 in 2012 priigral po 100 točk), na mednarodnem tekmovanju v Povolettu (2011) in 1. zlato priznanje na regijskem tekmovanju mladih primorskih glasbenikov v Postojni (2009, 2012).

Aleš, ki svoje mladostne violinske vrline različnim žirijam in občinstvu predstavlja na anonimni francoski violini iz druge polovice 19. stoletja, je letos na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu opravil vse izpite tako iz violine kot iz stranskih predmetov z najvišjo oceno. Študij nadaljuje v Vidmu: “Za videmski konservatorij sem se odločil zaradi tamkajšnjega profesorja Stefana Furinija, sicer orkestrskega mojstra tržaškega Verdijevega opernega in koncertnega orkestra. Ker sem, vsaj tako pravijo, v tehniki že zelo spreten, sem želel poiskati profesorja, s katerim bi poglabljal predvsem interpretacijo violinske literature. In profesor Furini je naravnost odličen interpret. Z njim sem sicer šele začel lekcije, a že spoznal, da bo trda. A se ne vdamo.”

Ob vestnem glasbenem izobraževanju namreč Aleš obiskuje tudi 2. letnik Znanstvenega liceja Simon Gregorčič v Gorici, igra v manjšem komornem orkestru, s katerim decembra odhaja na Dunaj, obožuje violinska virtuoza Itzhaka Perlmana in Stefana Milenkovića, sam najraje izvaja skladbe romantičnih mojstrov, rad pa posluša tudi narodno-zabavno glasbo: “Starejši brat Mihael, samouk na diatonični harmoniki, me je letos poprosil, da bi sodeloval v njegovem oberkrainer kvintetu in tako sem začel tudi s študijem baritona. Za zabavo zaigram tudi na akustično kitaro, ki jo najbolj potrebujem pri skavtih. Doma pa imam tudi električno kitaro, s katero rad izvajam pesmi skupin Guns N'Roses ali Iron Maiden.

V glasbo vsestransko vpeti mladenič iz Doberdoba pa rad tudi kolesari, trenira odbojko, poleti pa se pogosto z očetom povzpne v gore.

TATJANA GREGORIČ

(Radio Koper)


Najbolj brano