Biti nor nekaj stane

Zadnja v nizu uprizoritev letošnjega četrtega letnika dramsko-gledališke smeri umetniške gimnazije Nova Gorica je predstava Oblast, norost, ljubezen, v kateri so mladi igralci z dialogi in gibi suvereno prepletli vsebino letošnjih štirih maturitetnih dram.

Oblast, norost, ljubezen -  predstava  mladih gledališčnikov  Foto: Ana Cukijati
Oblast, norost, ljubezen - predstava mladih gledališčnikov  Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Satirična drama švicarskega avtorja Friedricha DürrenmattaFiziki, tridejanka Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja, klasični HamletWilliama Shakespeareja ter Veliki briljantni valček, družbenokritična drama Draga Jančarja so letošnja maturitetna literarna besedila. Dijaki bodo razumevanje omenjenih besedil potrebovali pri pisanju eseja iz slovenščine.

Tudi letos so se na dramsko-gledališki smeri novogoriške umetniške gimnazije odločili, da četrtošolcem približajo vsebino dram, ki so obvezno maturitetno čtivo, in jim z uprizoritvijo prepleta odlomkov poenostavijo interpretacijo zahtev(a)nih del.

“Ideja o uprizoritvi se je porajala že lani junija, letos ob koncu jeseni pa smo začeli s pripravami in kasneje z vajami. Scensko predstava ni zahtevna, vseeno pa smo morali snovalci pametno preplesti vsebino štirih dram, da je končni izdelek smiseln,” pripoveduje profesorica Nataša Konc Lorenzutti, ki je priredila besedilo ter z dijaki izpilila odrski govor.

Marjan Bevk se je podpisal pod režijo in izbral besedila, ki pa so jih tekom vaj deloma še skrajšali. Tako 45-minutna predstava gledalcu skorajda ne dovoljuje oddiha. Za spremljanje rdeče niti zgodbe je potrebne dovolj pozornosti, da se v okolju metaforičnega zavoda uspešno zbrišejo vse meje med racionalnim in duhovnim. Aktualnost skupka zgodb se čuti v svetu, ki je preveč grd, potrebno pa je očiščenje sveta, da se vanj lahko naseli ljubezen.

V predstavi nastopa in sodeluje skupno trideset dijakov. Skrbno izbrane dialoge spremlja tudi umetnost giba, ki ga je oblikoval Igor Sviderski.

“Predstavo si bodo ogledali vsi letošnji maturanti naše šole, ponudili pa jo bomo tudi drugim okoliškim srednjim šolam, saj upamo, da jim bo tovrstni odrski prikaz pomagal pri čimboljšem snovanju maturitetnega eseja,” pravi Konc Lorenzuttijeva. “Naši dijaki imajo pri tem to prednost, da lahko v eseju citirajo dejanske dialoge iz dram, saj jih znajo na pamet. Z uprizoritvijo pa želimo te drame seveda dvigniti na višjo raven in v njih prepoznati skupne točke. Tokrat so to oblast, norost in ljubezen, kot izhaja tudi iz naslova predstave.”ANA CUKIJATI


Najbolj brano