Billy Corgan prvi letošnji gost festivala Sexto ’Nplugged

V majhnem furlanskem mestecu Sesto al Reghena, nedaleč od Portogruara, se že vrsto let v poletnem času odvija zelo zanimiv festival Sexto ’Nplugged. Ta je na zelo sugestivni glavni trg, ki ga obkroža samostan in sprejme približno tisoč ljudi, pripeljal že vrsto odmevnih zasedb. Lani sta najbolj izstopali skupini Interpol in Mogwai, naslednji teden, v torek, 2. julija pa se bo v Sestu al Reghena mudil frontman Smashing Pumpkinsov, Billy Corgan.

Billy Corgan bo naslednji torek nastopil na festivalu Sexto 
’Nplugged v Sestu al Reghena. Foto: Vir: Wikipedia
Billy Corgan bo naslednji torek nastopil na festivalu Sexto ’Nplugged v Sestu al Reghena. Foto: Vir: Wikipedia

SESTO AL REGHENA > Billy Corgan se po letu 2000, ko so vsi ustanovni člani zasedbe Smashing Pumpkins posneli svoj zadnji album Deus Ex Machina in nato razpadli, precej trudi, da bi se ohranil na glasbenem površju. Po razpadu ene najbolj odmevnih alternativnih ameriških zasedb 90. let je Corgan z bobnarjem Jimmyjem Chamberlinom ustanovil zasedbo Zwan, a ta je bila zgolj zelo bleda senca Smashing Pumpkinsov. Težava je bila ponovno v drogah, ki je skupino, še posebej pa basistko D'Arcy Wretzky in Chamberlina, že izžemala v njihovih najboljših letih, sredi 90. let, ko so veljali za največjo in najbolj komercialno uspešno ameriško alternativno zasedbo po Nirvani. Corgan se je nato, ko je bil že globoko v glasbenem zatonu, približno leta 2011, lotil celo vodenja neodvisnega wrestling kluba, a Smashingi mu še vedno niso dali miru.

Leta 2018 mu je nepričakovano, tudi za marsikaterega oboževalca, uspela misija nemogoče - skupaj je zbobnal izvorno zasedbo, tudi kitarista Jamesa Iho, a ne Wretzkyjeve, ki ni in morda nikoli ne bo pokopala bojne sekire, povezane s Corganom, ki ni nikoli toleriral njene precej hude odvisnosti od mamil. Novembra lani so izdali tudi album Shiny and Oh So Bright, Vol. 1 / LP: No Past. No Future. No Sun, ki ni bil najbolje sprejet pri kritikih, trenutno pa so na evropski turneji, najbliže so nastopili na Firenze Rocks, sredi junija. Že pred ponovno združitvijo zasedbe pa je Corgan precej intenzivno delal na solo albumu Ogilala. Prav s slednjim, med enim in drugim nastopom na velikih festivalskih odrih s Smashing Pumpkinsi, se bo Corgan v Sestu al Reghena najverjetneje predstavil. Gre za album, ki ga je produciral sloviti Rick Rubin, v njem pa Corgan postreže s številnimi umirjenini klavirskimi baladami. To seveda niso skladbe kova Disarm, a vseeno zvenijo veliko bolje kot to, kar zadnja leta ustvarja pod “blagovno znamko” Smashing Pumpkins.

Letos bodo na festivalu še nastopili: ameriška igralka in glasbenica Sharon Van Etten (8. julija), dan zatem bo oder zasedel odlični Michael Kiwanuka, letošnji program pa bo 22. julija sklenila pevka zasedbe Daughter s svojim solo projektom, poimenovanim Ex: Re.


Najbolj brano