Bičkov Razredni sovražnik na Mostri prejel ugledno nagrado

Prvenec Roka Bička Razredni sovražnik, ki se je uvrstil v enega od tekmovalnih programov Beneškega filmskega festivala - Teden mednarodne kritike, je prejel nagrado filmskih kritikov. Posebno omembo žirije v omenjenem programu je prejela slovenska koprodukcija Zoran, il mio nipote scemo (Zoran, moj nečak idiot) v režiji Mattea Oleotta.

Prvenec Roka Bička Razredni sovražnik, ki se je uvrstil v enega od tekmovalnih programov Beneškega filmskega festivala - Teden mednarodne kritike, je prejel nagrado filmskih kritikov
Prvenec Roka Bička Razredni sovražnik, ki se je uvrstil v enega od tekmovalnih programov Beneškega filmskega festivala - Teden mednarodne kritike, je prejel nagrado filmskih kritikov 

BENETKE > Film Roka Bička, povzet po resničnih dogodkih, je postavljen v eno od slovenskih srednjih šol, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju. To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev.

Rok Biček je dejal, da so odzivi na film neverjetni, dobili so pohvale od kritikov z vsega sveta, med drugim tudi v revijah, kot sta Hollywood Reporter in Variety. Za film se zanimajo tudi tuji distributerji, predvsem iz Italije in vseh nemško govorečih držav. Temu po Bičkovem mnenju morda botruje tudi glavna vloga profesorja nemščine, ki ga igra Igor Samobor. Film je v Benetkah nominiran tudi za najboljši prvenec. S to nagrado bi ponovili Cvitkovičevo zgodbo izpred 12 let, ko je uspel s filmom Kruh in mleko, a se zdi Bičku to “še bolj nepredstavljivo kot današnja nagrada”.

Pred časom je za portal MMC Biček povedal, da je zgodbo filma sam doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je spontano sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem. V filmu je samomor uporabljen kot sprožilni moment za dogodke, ki nato poskušajo prerasti meje šolskih zidov in so odraz današnje splošne družbene klime. Ekstremna situacija prikaže prepad med dvema zelo različnima generacijama, ki ga tragedija le še poglobi.

Scenarij za film so napisali Nejc Gazvoda, Rok Biček in Janez Lapajne. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev - Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik in Kangjing Qiu, v stranskih vlogah pa Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil in drugi. Razredni sovražnik na velika platna po Sloveniji prihaja 12. septembra.

V filmu Mattea Oleotta ob italijanskem igralcu Giuseppeju Battistonu nastopajo slovenski igralci Rok Prašnikar, Marjuta Slamič, Peter Musevski in Jan Cvitkovič. Producent filma je Igor Prinčič, slovenski koproducent pa Staragara.

STA


Najbolj brano