Besede in tišine, spletene v pomen

Kulturni klub in koprsko slavistično društvo sta na šestem Pogovoru o branju v koprskem gledališču gostila pesnico Vito Žerjal Pavlin.

Vita Žerjal na predstavitvi pesniške zbirke Široka v Kopru Foto: Maja Pertič Gombač
Vita Žerjal na predstavitvi pesniške zbirke Široka v Kopru Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Novogoriška ustvarjalka Vita Žerjal Pavlin, ki že dolgo živi Ljubljani, kjer poučuje slovenščino, je na tokratnem večeru iz niza Pogovori o branju predstavila svojo tretjo pesniško zbirko Široka, ki je lani izšla pri založbi Apokalipsa.

Pesniški prvenec Pljusknem preko okna, je izdala kot dijakinja leta 1982, tik pred odhodom na študij slovenščine in novinarstva, kasneje je diplomirala iz novega vala slovenske poezije osemdesetih let in ostajala v stiku s takratnimi pesniškimi tokovi. Kljub temu je drugo zbirko, poimenovano Uglaševalni toni, izdala šele leta 1996.

Če je bila prva plod mladost-niškega poguma, je druga nastajala drugače, saj je, kot je avtorica dejala v Kopru, nanjo močno vplival prav koprski pesnik Vladimir Memon z zbirko Flamenko na sodu smodnika.

V novi zbirki Široka, ki je po dolgem premoru izšla lani, so zbrane raznolike pesmi, ki po besedah gostiteljice Jasne Čebron, “ubrano, uglašeno” spregovorijo o mnogih vidikih avtoričinega življenja, tudi o učiteljski izkušnji.

O njenem pesnjenju je Barbara Korun zapisala, da “spleta besede in tišine v pomen”. Kaj to pomeni v praksi, so z interpretiranjem pesmi iz nove zbirke prikazale članice slavističnega društva, nekaj pa jih je prebrala tudi avtorica. MPG


Najbolj brano