Bafto za najboljši film dobila drama 12 let suženj

Na včerajšnji podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta so za najboljši film razglasili zgodovinsko dramo 12 let suženj režiserja Steva McQueena. S tem je v najbolj prestižni kategoriji premagal glavnega tekmeca, film Gravitacija režiserja Alfonsa Cuarona, ki je sicer prejel bafto za najboljšega režiserja.

Na včerajšnji  podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta so za najboljši film razglasili zgodovinsko dramo 12 let suženj režiserja Steva McQueena
Na včerajšnji podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta so za najboljši film razglasili zgodovinsko dramo 12 let suženj režiserja Steva McQueena 

LONDON > Film 12 let suženj je prejel tudi nagrado za glavnega igralca, domov jo bo odnesel Chiwetel Ejiofor. Nagrado za glavno igralko je prejela Cate Blanchett za vlogo v filmu Otožna Jasmine.

Znanstvenofantastična drama Gravitacija je sicer vodila že po številu nominacij, skupaj jih je nabrala 11, vodi pa tudi po številu na koncu prejetih nagrad. Poleg bafte za režiserja je prejela tudi nagrade za najboljši britanski film, zvok, izvirno glasbo, kinematografijo in posebne vizualne učinke.

Bafto za najboljšega stranskega igralca je za vlogo v filmu Kapitan Phillips prejel Barkhad Abdi, bafto za najboljšo stransko igralko pa si je z vlogo v Ameriških prevarah priborila Jennifer Lawrence.

Ameriške prevare so med drugim prejele tudi nagrado za najboljši izvirni scenarij, medtem ko je nagrado za najboljši prirejen scenarij prejel film Philomena. Veliki Gatsby je slavil med drugim v kategoriji za kostumografijo.

Za najboljši animirani film je bila razglašena animirana družinska pustolovščina Ledeno kraljestvo, za najboljši film v neangleškem jeziku pa koprodukcijska Neskončna lepota. Nagrado za izjemen britanski prispevek filmu je prejel Peter Greenaway.

Seznam vseh dobitnikov in nominirancev za nagrade bafta je na spletnem naslovu http://awards.bafta.org/award/2014/film.

Nagrade Britanske akademije za film in televizijo veljajo za pomemben pokazatelj morebitnih dobitnikov vsako leto težko pričakovanih oskarjev. Te bo ameriška Akademija za filmske umetnosti in znanosti letos podelila 3. marca.

STA


Najbolj brano