Animateko bo letos zaznamovala ženska avtorska nota

Mednarodni festival animiranega filma Animateka bo v deveti izdaji ponudil 350 kratkih in šest celovečernih animiranih filmov. Na festivalu, ki bo med 3. in 9. decembrom v Ljubljani, med 8. in 16. decembrom pa še v Mariboru, bodo v ospredju ženske avtorice in njihova poetika, obeta se tudi osrednja retrospektiva Animirani film in literatura.

Programski direktor Animateke Igor Prassel Foto: Bogdan Macarol
Programski direktor Animateke Igor Prassel Foto: Bogdan Macarol

LJUBLJANA>“Vloga festivalov je, da izpostavljajo neke tokove in nam se je letos tako poklopilo, da bo v ospredju ženska avtorska nota,” je povedal programski direktor festivala Igor Prassel. Po njegovih besedah ženske v animaciji niso pretirano v ospredju, so pa vse bolj pomembne.

Plakat za deveto izdajo Animateke, ki bo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, podpisuje kanadska avtorica Julie Doucet, ki bi se morala udeležiti festivala kot članica mednarodne žirije, a jo je nadomestila Švicarka Michaela Müller. Doucetovi bodo poklonili razstavo Besede in podobe, v programu pa so ohranili tudi njen filmski nabor.

Žirijo bodo sestavljale še britanska ustvarjalka Joanna Quinn, katere filmi so znani po ostri feministični noti in črnemu humorju, ter večkrat nagrajena češka avtorica Michaela Pavlatova, ki ji bo posvečena tudi retrospektiva. V njej bo prikazan kratki film Tramvaj, eksplicitna komedija o seksualni osvoboditvi žensk.

Fokus tudi na brazilski animirani film

Četrta žirantka Lea Zagury iz Brazilije bo predstavila zgodovino brazilskega animiranega filma, ki bo v fokusu devete Animateke skupaj z retrospektivo slovaške ustvarjalnosti na področju animiranega filma. Kot osrednjo pa so organizatorji festivala napovedali retrospektivo Animirani film in literatura, ki prinaša animirane stvaritve, nastale po literarnih klasikah, pa tudi po stripih in partiturah.

V sklopu Animateke bodo letos predvajali šest celovečernih filmov. Festival bo 3. decembra v Ljubljani uvedla projekcija španskega filma Gube v režiji Ignacia Ferrerasa, ki se dotika tematike starosti, omeniti pa velja tudi film Crulic - Potovanje na drugi svetAnce Damian, nastal po resnični zgodbi romunskega državljana, ki je po krivem umrl v zaporu na Poljskem. Festival predstavlja tudi predpremiero filma Ernest in Celestina, v slovenščino sinhronizirane stvaritve več avtorjev, ki bo prihodnje leto na ogled tudi v redni distribuciji.

Skromen nabor slovenskih filmov

Festival bo 9. decembra sklenila podelitev nagrad maestro za najboljši film iz tekmovalnega programa po presoji mednarodne žirije in najboljši film po izboru občinstva, ki ju podeljuje MasterCard, nagrade za najboljši film iz otroškega programa Slon, ki jo podarja podjetje T2, ter nagrade Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film.

Skromen nabor slovenskih filmov, ki bodo prikazani na letošnji Animateki, kaže na to, da se produkcije animiranih filmov v Sloveniji še vedno ne spodbuja dovolj, tudi na univerzitetni ravni, je opomnil Prassel. Novost letošnje izdaje bo sodelovanje med festivalom in Lutkovnim gledališčem Ljubljana, kjer bodo pripravili ponovitev predstave Laila, nastale po animiranih filmih Pavlatove.

Festivalska retrospektiva bo posvečena tudi priznani ameriški avtorici Caroline Leaf, ki bo v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi vodila mednarodno delavnico risanja na steklo. V sklopu spremljevalnega programa bodo med drugim potekali okrogla miza o animiranem filmu in literaturi, zajtrki z avtorji in delavnice za najmlajše.

Mariborski del festivala bo na vrsti med 8. in 16. decembrom in bo v sodelovanju z EPK ponudil tridnevni mednarodni simpozij o vzgoji in izobraževanju otrok in mladih na področju animiranega filma.

STA


Najbolj brano