Andrej Medved dobitnik Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo

Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo letos prejme muzejski svetnik, umetnostni zgodovinar in filozof Andrej Medved. Slovensko muzejsko društvo bo letos podelilo še tri Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke, dve častni Valvasorjevi priznanji in Valvasorjev nagelj.

Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo letos prejme muzejski svetnik, umetnostni zgodovinar in filozof Andrej Medved Foto: Alenka Penjak
Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo letos prejme muzejski svetnik, umetnostni zgodovinar in filozof Andrej Medved Foto: Alenka Penjak

LJUBLJANA > Podelitev bo v ponedeljek, 19. maja, v Radovljiški graščini.

Andrej Medved je s svojim izvirnim, samosvojim, predanim, interdisciplinarnim, filozofsko utemeljenim in kritično-strokovnim delom izjemno prispeval na področju slovenske in mednarodne galerijsko-muzejske dejavnosti. Kot dolgoletni kustos in vodja Obalnih galerij Piran je usmerjal, oblikoval in vodil razstavni program ter s tem udejanjal vizijo razvoja sodobne umetnosti.

Določil je smeri razvoja Obalnih galerij in odločilno prispeval k novemu, filozofskemu pogledu na likovno umetnost. Doma in v svetu je ustvarjal nove možnosti za mlade slovenske in tuje ustvarjalce in jim odpiral vrata v sodobno javnost. Je izjemno dejaven ustvarjalec, avtor številnih strokovnih in filozofskih del, priznan pesnik in esejist. Je človek, čigar javno izrečeno strokovno in osebno stališče nekaj pomeni, piše v utemeljitvi nagrade.

Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke za leto 2013 prejmejo Darja Pirkmajer, Rolanda Fugger Germadnik, Jure Krajšek in Stane Rozman iz Pokrajinskega muzeja Celje za projekt revitalizacije in umestitve muzejskih vsebin v Knežji dvor v Celju. Kot piše v utemeljitvi, je projekt zasnovan interdisciplinarno, interpretativno in je usmerjen v potrebe lokalne javnosti. Prispeva h kulturnemu povezovanju in sooblikuje identitete mesta, pa tudi regije in države.

Nagrado za enkratne dosežke prejme tudi Gorenjski muzej Kranj za stalno razstavo Prelepa Gorenjska v gradu Khislstein. Razstava je sad profesionalno opravljenega muzeološkega dela, krojenega po meri in potrebah lokalnega prebivalstva. O aktualnih temah govori na preprost in razumljiv način. V obiskovalcu vzbuja sočustvovanje in razmišljanje, piše v utemeljitvi.

Nagrado za enkratne dosežke pa prejme še Metka Dariš iz Slovenske kinoteke za projekt Niko Matul: filmska scenografija - retrospektiva filmov in razstava. Projekt so po prepričanju komisije odlikovale kontekstualne in interpretativne vsebine, ki so upoštevale najnovejša spoznanja muzeološke stroke, pri katerih je posebna pozornost namenjena skrbi za različne skupine obiskovalcev, pravi meri pri obsegu in zahtevnosti besedil ter dvojezičnosti.

Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2013 prejme Boštjan Perovšek za izjemne dosežke s področja ustvarjanja zvočnih prostorov za potrebe muzejskih postavitev. Kot piše v utemeljitvi, so njegovi zvočni prostori ne le izvirna kreacija, temveč tudi primer edinstvene, kreativne interpretacije dediščine.

Priznanje prejmeta še Marta Matul in Barbara Matul Kalamar za Slovenski kinoteki podarjeno zapuščino Nika Matula. Brez nje bi, kot piše v utemeljitvi, v slovenski filmski zgodovini ostala nepremostljiva in nedopustljiva vrzel.

Valvasorjev nagelj prejme KSEVT - Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, ki kot inovativna muzejska ustanova doma in v svetu promovira slovenske raziskovalce in slovensko znanje o vesolju, si prizadeva za demokratične cilje in mir, odpira možnosti mladim raziskovalcem ter povezuje Vitanje z vsem svetom.

Letos bo Slovensko muzejsko društvo podelilo tudi diplomo, ki jo bodo prejeli donatorji razstave Vrata: Prostorski in simbolni prehodi življenja v Slovenskem etnografskem muzeju.

STA


Najbolj brano