400 filmov na Berlinalu

Z otvoritvenim filmom The Grandmasters (Veliki mojstri) kitajskega režiserja in predsednika letošnje žirije Wong Kar Waia se bo danes v Berlinu začel 63. mednarodni filmski festival. Na letošnjem Berlinalu bodo prikazali skoraj 400 filmov.

Z otvoritvenim filmom The Grandmasters (Veliki mojstri) kitajskega režiserja in predsednika letošnje žirije Wong Kar Waia se bo danes v Berlinu začel 63. mednarodni filmski festival
Z otvoritvenim filmom The Grandmasters (Veliki mojstri) kitajskega režiserja in predsednika letošnje žirije Wong Kar Waia se bo danes v Berlinu začel 63. mednarodni filmski festival 

BERLIN> Po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka je Wong Kar Wai z epsko dramo o borilnih veščinah, ki je postavljena na Kitajsko v 30. leta minulega stoletja, svojemu opusu dodal novo razsežnost napetosti ter ustvaril umetelen in slikovit žanrski film. Na festivalu bo prikazan zunaj konkurence.

O dobitnikih nagrad bo odločala mednarodna žirija, v kateri so ob Wong Kar Waiu še danska filmarka Susanne Bier, nemški režiser Andreas Dresen, snemalka Ellen Kuras iz ZDA, iranska filmarka Shirin Neshat, hollywoodski igralec in režiser Tim Robbins ter producentka in režiserka Athina Rachel Tsangari.

V tekmi za medvede so med drugim novi film ameriškega režiserja Gusa Van SantaObljubljena dežela, v katerem so zaigrali Matt Damon, John Krasinski in Frances McDormand, film avstrijskega režiserja Ulricha SeidlaParadies: Hoffnung (Raj: Upanje), ki pripoveduje zgodbo najstnika na taboru za hujšanje in film južnokorejskega režiserja Honga Sang-soojaNugu-ui Ttal-do Anin (Nikogaršnja hčer Haewon).

V tekmovalnem programu bodo prikazani tudi film romunskega režiserja Petra NetzerjaPozitia Copilului (Otrokova drža), film režiserja čilskega rodu Sebastiana Lelioja z naslovom Gloria in film Danisa TanovićaEpizoda v življenju nabiralca jekla, pri katerem je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.

Slovenijo bo na letošnjem Berlinalu v projektu Shooting Stars (Zvezde v vzponu), v sklopu katerega pri European Film Promotion (EFP) izberejo deseterico izjemnih evropskih mladih igralcev, zastopal slovenski igralec Jure Henigman.

V kar dveh filmih, prikazanih na festivalu, bo mogoče videti igralca Marka Mandiča. V tekmovalnem programu bo nastopil kot glavni moški junak v filmu Gold (Zlato) nemškega režiserja Thomasa Arslana, drugi Mandičev berlinski film pa bo Lose your Head (Izgubiti glavo) v režiji Stefana Westerwella in Patricka Schuckmanna.

STA


Najbolj brano