110 okusnih in gledaliških let

Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu se na novo sezono pripravlja brez preglavic. Repertoar in abonmajsko ponudbo bodo razkrili šele oktobra, toda tržaški teater je kljub temu že ponudil prvo predstavo. V sredo je na neobičajnem prizorišču in z neobičajno predstavo nastopil neobičajen par.

Igralka Lara Komar in strokovnjakinja za kraško kuhinjo Vesna Guštin v predstavi “110 okusnih let”, s katero SSG vabi k vpisu novih abonmajev Foto: Agnese Divo
Igralka Lara Komar in strokovnjakinja za kraško kuhinjo Vesna Guštin v predstavi “110 okusnih let”, s katero SSG vabi k vpisu novih abonmajev Foto: Agnese Divo

TRST> V gledališču blizu nekdanje umobolnice pri Svetem Ivanu sta nastopili članica igralskega ansambla SSG Lara Komar in izvedenka na področju kraške kuhinje Vesna Guštin. Odigrali sta predstavo z naslovom 110 okusnih let, ki si jo je zamislila režiserka Sabrina Morena.

“Nekaj gledaliških izkušenj sem si nabrala z igranjem v amaterski skupini domačega društva v Repnu, a od tega je minilo že več kot deset let,” je po predstavi povedala Guštinova. “Ko so me poklicali in me vprašali, ali bi nastopila pred občinstvom, sem bila zelo presenečena. A sem sprejela, saj imam ravno zdaj nekaj tednov miru pri svojem delu na kmetiji, s poukom v šoli pa še nisem začela.”

Predstavo je spodbudil mednarodni sejem znanstvenega raziskovanja Next, ki ga bodo v Trstu priredili konec septembra. Tema letošnje izvedbe je prav prehrana, slovensko tržaško gledališče pa je ob tej priložnosti pripravilo priložnostno predstavo, s katero tudi promovirajo novo sezono. “Igro si je zamislila režiserka Sabrina Morena, ki je veliko črpala iz knjig Vesne Guštin,” je dejala Lara Komar. “Vse je nastalo v nekaj tednih.”

Večerjo poskusijo tudi gledalci

V enodejanki, ki jo bodo v naslednjih tednih odigrali v mnogih društvenih dvoranah na obeh straneh meje, Lara Komar nestrpno pričakuje obisk francoskega režiserja. Vesna Guštin ji pri tem pomaga pri pripravi večerje s kraškimi dobrotami, pri čemer nastane več duhovitih prizorov.

Smeh pritegnejo zlasti prizori, ko na oder stopijo trije naključni izbranci iz občinstva, da bi poskusili nekaj jedi. Na sredini premieri so iz občinstva izbrali tudi predsednico Pokrajine Trst MarioTereso Basso Poropat, ki je z veseljem zabodla v pršut s teranom.

Skozi vso predstavo se na odru izmenjujeta slovenščina in italijanščina, pravzaprav tržaško narečje. Za slovenski prevod italijanskega besedila je poskrbel Danijel Malalan, ki trenutno opravlj dolžnosti umetniškega vodje.

Denar ne sme biti izgovor

“V bistvu samo skrbim za operativno delo, dokler ne bo uradno nastopila svoje službe umetniška koordinatorica,” je pojasnil Malalan, ki pravi, da sta se z Diano Koloini dobro ujela. “Uradni začetek njenega mandata in predstavitev sezone sovpadata. Oboje bo prvega oktobra. Že odslej vabim vse, da pridejo v ponedeljek, 1. oktobra, ob 10.30 v tržaški Kulturni dom, kjer bomo novo sezono predstavili celotni javnosti in ne samo novinarjem.”

Letošnje predstave SSG so še zavite v skrivnost. Malalan je napovedal, da bo sezono vsekakor zaznamovala 110-letnica slovenskega gledališča v Trstu. Nekaj novosti lahko pričakujemo pri ponudbi abonmajskih paketov, število predstav in prireditev pa bo na ravni lanske sezone.

“Mislim, da je bila v prejšnjih letih storjena marketinška napaka,” je ocenil Malalan. “Gledališče je veliko govorilo o svoji krizi, kar je odvračalo gledalce. Zaradi trenutnih razmer so v stiski vsa gledališča, vsi imajo manj denarja. A to še nič ne pomeni. Delati je pač treba v okviru budžeta, ki ga imaš na razpolago. Denar ne sme biti več izgovor. Vsi smo na istem.”

Malalana tudi ne skrbi, da bo SSG svoj repertoar predstavilo šele oktobra, medtem ko so druga tržaška in primorska gledališča že začela z oglaševanjem letošnje ponudbe. “Saj ne gre za konkurenco, drug drugega dopolnjujemo,” je zaključil Malalan. PETER VERČ


Najbolj brano