“Žrtev” Polanskega s knjigo spominov

Samantha Geimer, s katero je imel režiser Roman Polanski leta 1977 kot še mladoletno spolni odnos, zaradi česar je bila za njim razpisana mednarodna tiralica, se je odločila razkriti svojo resnico. Knjiga njenih spominov naj bi izšla septembra.

LOS ANGELES > Filmska revija Hollywood Reporter je v sredo že objavila naslovnico knjige The Girl: A Life in The Shadow Of Roman Polanski. Na njej je bližnji posnetek obraza tedaj 13-letnega dekleta, ki ga je Roman Polanski sam posnel le nekaj tednov pred dogodkom.

Do spolnega škandala z danes 50-letno Geimerjevo naj bi prišlo marca 1977 v Los Angelesu v vili režiserjevega prijatelja Jacka Nicholsona. Polanski je tedaj 42 dni prebil v zaporu Chino State Prison, nato pa zbežal iz ZDA v Francijo, saj mu je grozila dosmrtna ječa. S pridobitvijo francoskega državljanstva pa se je režiser, rojen v Parizu staršem poljskega rodu, zaščitil pred izročitvijo ZDA.

Švicarska policija je na podlagi mednarodne tiralice, razpisane leta 1978 v ZDA, Polanskega aretirala 27. septembra 2009 na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

Pri ameriški založbi Atria Books so oktobra, ko so napovedali izid knjige, obljubili, da bo ta “ponudila vpogled v številne doslej neznane razsežnosti zgodbe”. Geimerjeva je takrat dejala, da želi svojo plat zgodbe po tolikih letih razkriti brez jeze.

V minulih letih si je Geimerjeva večkrat prizadevala, da bi postopek proti režiserju ustavili. Danes poročena mati dveh otrok je leta 2009 v prošnji sodišču tudi zapisala, da je pozornost po aretaciji Polanskega v Švici negativno vplivala na njeno družinsko življenje, delo in zdravje.

STA


Najbolj brano