“Stol plus miza je paraliza”

Pri založbi Sanje so predstavili knjigo Nare Petroviča Človek: navodila za uporabo, za katero je to že četrti natis. Izpod peresa avtorja, ki zagovarja naraven način življenja, prihaja izčiščena in oplemenitena izdaja dela, ki si je med slovenskimi somišljeniki prislužila domala kultni značaj, je na predstavitvi dela dejala urednica Tjaša Koprivec.

Nara Petrovič pravi, da njegova  stopala berejo teren in zbirajo utrinke, ki se mu zapišejo v spomin  Foto: Neva Volarič
Nara Petrovič pravi, da njegova stopala berejo teren in zbirajo utrinke, ki se mu zapišejo v spomin  Foto: Neva Volarič

LJUBLJANA > Po besedah sourednika knjige Jureta Capudra knjiga bralcu predstavlja reči, ki so mu najbližje, a se obenem z njimi ne ukvarja, denimo z dihanjem, prehranjevanjem, iztrebljanjem. Ponuja spremembo perspektive, ki ni nujno povezana z učenjem in znanstvenimi dokazi, je poudaril Capuder.

Arhitekt Ira Zorko je dejal, da Petrovičeva knjiga spregovori o našem telesu, ki je popolna hiša oziroma “bivališče, ki ne izstavlja računov in se celo samo zdravi”. Avtor čez pojmovanje telesa “spusti studenčnico in ga očisti”, je dejal Zorko, ki meni, da je danes pravi revolucionar tisti, ki želi stvari spet spraviti nazaj v harmonijo.

Koprivčeva je izpostavila eno od Petrovičevih izpeljank “stol plus miza je paraliza”. Petrovič je ob tem izpostavil še teorijo kroga oziroma praznega prostora, ki ga stol ukine. “Majhen otrok bo takoj zasedel središče praznega prostora, medtem ko se bo odrasel počutil nelagodno,” je pojasnil.

Petrovič je spregovoril tudi o svojem bosonogem načinu življenja. Po njegovih besedah njegova stopala berejo teren in zbirajo utrinke, ki se mu zapišejo v spomin. Tako lahko evropske prestolnice in druge kraje okuša tudi prek čutil stopal, je pojasnil.

Od prve izdaje knjige pred sedmimi leti je Petrovič, kot je dejal, “toliko odrasel, da ne čuti več potrebe, da bi kogarkoli v kaj prepričeval”.

STA


Najbolj brano