“Smo družba strpnosti in spoštovanja”

Avstrijska predstavnica Conchita Wurst, ki je letošnji Evrosong osvojila z balado Rise Like a Phoenix (in 290 točkami), je dvignila nemalo prahu. “Ženski z brado ali bradati divi”, kot so jo najpogosteje predstavljali, so evrovizijsko krono začeli napovedovati po četrtkovem predizboru, ko se je uvrstila v finale.

Avstrijska predstavnica Conchita Wurst, ki je letošnji Evrosong osvojila z balado Rise Like a Phoenix, je dvignila nemalo prahu Foto: Thomas Hanses (Ebu)
Avstrijska predstavnica Conchita Wurst, ki je letošnji Evrosong osvojila z balado Rise Like a Phoenix, je dvignila nemalo prahu Foto: Thomas Hanses (Ebu)

Ob njej sta za favorita veljala še Švedinja Sanna Nielsen, ki je s pesmijo Undo zasedla tretje mesto in Armenec Aram MP3 - s skladbo Not alone je pristal na četrtem. Tik pod vrh, na drugo mesto, pa se je mimo napovedi stavnic zavihtel nizozemski duet The Common Linnets z balado Calm After the Storm. No, po Conchitini zmagi vihar ni potihnil, marveč se je šele začel: medtem ko nekateri hvalijo njeno pesem in jo razglašajo za komad, narejen kot nalašč za film o Jamesu Bondu, so drugi popolnoma zgroženi češ, da je skladba slaba, in da je Evrosong (spet) postal Evrošov oziroma, da je zmagala bizarnost. Kar nekaj komentatorjev pa je poudarilo, daje zmaga travestitske pevke hkrati zmaga za drugačnost in odprtost Evrope. Avstriji je največ, 12 točk, namenilo kar ducat držav, da je Conchita Wurst očarala občinstvo in strokovno žirijo (pri točkovanju sta imela glas ljudstva in presoja stroke enakovreden delež) pa je postalo jasno, še preden so glasove sporočile vse sodelujoče države. Conchita (njeno pravo ime je Tom Newirth in ima 26 let) je zmago sprejela zelo čustveno: kot je povedala na novinarski konferenci takoj po koncu tekmovanja, je ves čas glasovanja jokala, in dogajanje komaj dojemala: “Nocoj so se mi uresničile sanje ... “Čutim, da je nocoj Evropa pokazala, da smo družba strpnosti in spoštovanja.” Na letošnjem Evrosongu se je predstavilo 37 držav, 26 se jih je uvrstilo v finalni večer, ki si ga je ogledalo približno 125 milijonov ljudi. Prihodnje leto bodo Evrosong gostili na Dunaju: Avstrija je na tem tekmovanju slavila že leta 1966, ko ji je zmago pripel Udo Jurgens.

MI


Najbolj brano