Pred 20 leti je umrl Charles Bukowski

Na današnji dan mineva 20 let od smrti ameriškega književnika nemškega rodu Charlesa Bukowskega. Za njegovo pisanje je značilno brezobzirno slikanje mračnega življenja alkoholikov, brezdomcev, prostitutk in kriminalcev.

Charles Bukowski Foto: Furiouscinema.Com
Charles Bukowski Foto: Furiouscinema.Com

LOS ANGELES > Kljub kontroverznosti Charlesa Bukowskega je 18 let po njegovi smrti nemška založba Fischer izdala nabor njegovih del v zbirki klasikov.

V 60. letih minulega stoletja je Bukowski veljal za provokatorja, rad pa je tudi pil, zato naslov knjige z zbirko besedil “Das weingetränkte Notizbuch” (Z vinom poplaknjena beležnica) ne čudi.

Charles Bukowski se je rodil leta 1920 v nemškem Andernachu, odrasel pa je v ameriških slumih. Preživljal se je s priložnostnim delom, bil član uličnih tolp, začel študirati pravo, potem pa se je potepal po ZDA.

Napisal je več kot 45 proznih in pesniških del, pri čemer se je navduševal nad avtorji tako imenovane beatniške generacije, hipijev, med starejšimi avtorji pa mu je bil v vzgled predvsem Hemingway. V svojih delih je želel osvetliti temno plat Združenih držav Amerike.

V slovenščino so prevedena njegova dela Ženske (1984), Pesmi (1990), Špeh na kruhu (1990), Faktotum (1993), Angeli so na dnu mojega kozarca (1997), Zapiski starega pokvarjenca (2008, Pošta (2009), Južno od juga (2010) in Hollywood (2011).

STA


Najbolj brano