Ogled etnološke zbirke poslej brezplačen

Od marca je ogled etnološke zbirke koprskega Pokrajinskega muzeja na Gramscijevem trgu brezplačen. Novost uvajajo ob 102. rojstnem dnevu muzeja - 18. marca leta 1911 je muzej ustanovil takratni koprski mestni svet.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Etnološka zbirka je v beneško-gotski hiši na Gramscijevem trgu in predstavlja materialno in duhovno kulturo prebivalstva od 17. stoletja dalje.

V pritličju stavbe je predstavljeno oblikovanje naselij v kamniti kulturni krajini, stavbarski detajli, rekonstrukcija ognjišča in sredozemska kuhinja. Razstavljeni predmeti, ki so jih v preteklosti uporabljali za pripravo in uživanje hrane, pripadajo različnim kulturam, kar je odraz trgovanja z različnimi deželami in pričajo tudi o okusu in modi ter opremljenosti domov tedanjih prebivalcev.

V 1. nadstropju je na ogled stalna razstava Stkana preteklost, ki prikazuje pot od vlaken rastlinskega in živalskega izvora do končnega izdelka - obleke. Do konca 19. stoletja so se prebivalci kmečkega in mestnega okolja razlikovali tudi po obleki. Na eni strani je predstavljena noša vaškega, pretežno kmečkega, v zaledju mest živečega prebivalstva, na drugi strani pa obleka mestnega, po stanovski in poklicni sestavi zelo različnega prebivalstva Kopra, Izole in Pirana.

NR


Najbolj brano