Eksperimentalna arheologija v Turčiji

Na pobudo Pomorskega muzeja Sergej Mašera v Piranu bosta danes v Ljubljani in v četrtek v Portorožu predstavljena eksperimentalna in podvodna arheologija v Turčiji skozi izkušnje raziskovalnega združenja 360 stopinj, ki svetu predstavlja bogato turško zgodovino.

Pomorski muzej v Piranu Foto: Lea Kalc Furlanič
Pomorski muzej v Piranu Foto: Lea Kalc Furlanič

LJUBLJANA, PIRAN > Predavanji bo pospremila še razstava o turškem pomorščaku in kartografu Piriju Reisu.

Združenje 360 stopinj, ustanovljeno leta 2004, raziskuje področje pomorske zgodovine in morske arheologije. Arheologi, zgodovinarji, pomorščaki, inženirji, izdelovalci plovil in prostovoljci, ki so njegovi člani, z eksperimentalno arheologijo preizkušajo, ali najdba resnično deluje: na podlagi preučevanja potopljenih ostankov skušajo rekonstruirati plovila oziroma oživeti tehnologijo tistega časa ter raziskati plovne poti.

Rezultate raziskav predstavljajo s projekti oživljanja kulturne dediščine, dokumentarnimi filmi, razstavami, publikacijami, zbori in konferencami. V Sloveniji bosta najnovejše izsledke s pomočjo videoprojekcije predstavila Osman Erkurt in Mualla Erkurt: danes ob 17. uri v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi in v četrtek, 6. marca, ob 18. uri na Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu. Predavanji bo popestrila priložnostna razstava o delu skupine.

Združenje je na podlagi razbitin ladje Uluburun, ki veljajo za najstarejše ladijske razbitine na svetu, rekonstruirala ladjo Uluburun II in med plovbami - splula je leta 2005 - raziskalo stare morske poti, navigacijske tehnike in uporabo jader. Med drugim so izdelali tudi izmirsko barko, kikladska plovila in plovila iz trsja ter rekonstruirali orodje za lovljenje rib iz starega veka.

Raziskave eksperimentalne in podvodne arheologije v Turčiji finančno podpira Turški inštitut za podvodno arheologijo TINA. To je poslovno združenje, ki ima strast do podvodne arheologije, je na današnji novinarski konferenci v Narodnem muzeju Slovenije povedal predsednik fundacije Oguz Aydemir.

V sklop dogodkov, poimenovan Z mediteranskega vzhoda, sodi tudi razstava o turškem pomorščaku, geografu in kartografu iz druge polovice 15. in prve polovice 16. stoletja Piriju Reisu. Pod naslovom Piri Reis, kartograf Sulejmana Veličastnega jo bodo odprli v petek, 7. marca, ob 19. uri v pomorskem muzeju v Piranu.

Piri Reis je danes znan predvsem po kartografskih prikazih in opisih sredozemskih plovnih poti, obal in pristanišč. Ohranil se je levi del njegovega zemljevida iz leta 1513, ki vsebuje veliko podatkov o prebivalcih in živalstvu Novega sveta, opise potovanj Evropejcev in vire, na katerih slonijo njegove upodobitve. Tako je razvidno, da je Zahodno Indijo narisal na podlagi Kolumbove karte.

Sicer pa so njegova dela podobna drugim ohranjenim pomorskim kartam ter navigacijskim priročnikom 15. in 16. stoletja. Na portolanu iz leta 1521 je, denimo, Piran v posebnem poglavju opisan kot velik grad oziroma utrdba na obali Beneškega zaliva, je mogoče izvedeti iz gradiva ob razstavi.

Prireditve Z mediteranskega vzhoda so plod sodelovanja piranskega pomorskega muzeja v Združenju mediteranskih pomorskih muzejev, je povedal direktor muzeja Franco Juri.

STA


Najbolj brano